Het is geen egel: meer dan 1.700 nieuwe plantensoorten ontdekt
De stekelige bloemenclusters van de Sokinochl australis doen aan een egel denken. De nieuwe soort in Madagaskar werd dan ook vernoemd naar het Madagassische woord voor egel. Foto: RBG Kew

Nieuwe koffiesoorten, pastinaak en vanille, het zijn maar enkele van de 1.730 nieuwe plantensoorten die vorig jaar werden ontdekt. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport State of the World’s Plants van het Kew instituut, de Britse koninklijke botanische tuinen.

Onder de eetbare nieuwe planten zijn er nieuwe variëteiten koffiebonen, pastinaak, kappertjes, vanille en rietsuiker. In Brazilië werden 11 nieuwe soorten van de cassaveplant ontdekt. Die ontdekkingen kunnen volgens het rapport leiden tot de ontwikkeling van een cassaveplant die grotere opbrengst genereert, en die daarmee meer monden kan voeden - cassave is een voedzame plant die ook in barre omstandigheden groeit.

In Borneo en Ecuador werden klimplanten ontdekt die verwant zijn aan planten die nu al gebruikt worden voor de behandeling tegen Parkinson. In totaal zijn er wereldwijd 28.000 plantensoorten met geneeskundige werking bekend.

Onder de niet-eetbare soorten is er bamboe die stekelige bloemen krijgt die aan een egel doen denken. Verder nieuwe variëteiten van tuinbloemen: rozen en vlijtige liesjes uit China, viooltjes en anjers uit Turkije, en 29 nieuwe begoniasoorten in Maleisië.