Rohani verslaat aartsrivaal en blijft in Iraans zadel
Foto: REUTERS

De huidige Iraanse president Hassan Rohani is vrijdag verkozen voor een tweede termijn.

Met ongeveer 57 procent van de stemmen is Hassan Rohani vrijdag opnieuw verkozen als president in Iran. Zijn voornaamste uitdager, Erahim Raisi, is gestrand op zo’n 39 procent.

De als een gematigde kandidaat beschouwde Rohani (68) sloot met de internationale gemeenschap een historisch nucleair akkoord, wat leidde tot een gedeeltelijke opheffing van de internationale sancties tegen het land. Rohani’s tegenstander had de steun van de machtige, conservatieve ayatollahs. De stembusgang werd daardoor een referendum over Rohani’s hervormingsgezinde koers die meer openheid wil naar het westen. Met deze uitkomst van de verkiezingen is duidelijk dat Rohani die koers kan verderzetten.

Conservatieven

Bijna drie kwart van de stemgerechtigde Iraniërs ging stemmen, vergelijkbaar met de opkomst in 2013. Toen haalde Rohani nipt de helft van de stemmen. Hij kwam toen wel uit tegen een conservatief kamp dat verdeeld was over verschillende kandidaten - de huidige president haalde toen ruim 12 miljoen stemmen meer binnen dan zijn dichtste rivaal.

Raisi’s nederlaag is al het derde verlies van de aartsconservatieven in vier jaar tijd. Na de presidentsverkiezingen van 2013 moesten ze ook bij de parlementsverkiezingen van vorig jaar de duimen leggen voor de hervormingsgezinden en de gematigde conservatieven.