De Amerikaanse president Donald Trump heeft een grote wapendeal ondertekend in Saudi-Arabië. Hij is daar op bezoek samen met zijn vrouw Melania, die voor een sobere outfit koos - zonder hoofddoek.

Trump is aan zijn eerste grote buitenlandse reis begonnen. Volgende week landt de Amerikaanse leider in Europa en bezoekt hij onder meer onze hoofdstad. Maar voor het zo ver is, werkt Trump eerst een programma in het Midden-Oosten af. Zijn eerste stop: Saudi-Arabië, waar hij tijdens een diner met koning Salman verschillende economische samenwerkingsakkoorden ondertekende.

Het meest in het oog springt een wapencontract van meer dan 110 miljard dollar (bijna 100 miljard euro). Trumps voorganger Obama had de wapenleveringen aan Saudi-Arabië nog opgeschort.

'Dit was een geweldige dag. Geweldige investeringen in de Verenigde Staten. Honderden miljard investeringen in de Verenigde Staten en jobs, jobs, jobs', zei Trump zaterdag aan meegereisde journalisten naar Riyad.

Op zondag is er dan de lunch met de regeringshoofden van meer dan 50 moslimlanden.

Geen hoofddoek

Opmerkelijk: Melania Trump droeg bij haar aankomst in de Saudische hoofdstad Riyad zaterdagvoormiddag geen hoofddoek. Een hoofddoek is niet verplicht, maar toen de Obama's in januari 2015 de begrafenis van koning Abdullah bijwoonden en Michelle Obama verschillende keren zonder hoofddoek verscheen, had Donald Trump nog getweet dat geen hoofddoek dragen een belediging is. 'Veel mensen zeiden dat het prachtig was dat mevrouw Obama geen hoofddoek droeg in Saudi-Arabië, maar zij waren beledigd. We hebben genoeg vijanden', aldus the Donald destijds.

De Saudische koning Salman begroette beide Trumps met een handdruk. Dat ook Melania de hand gedrukt werd, kan voor velen in het bijzonder conservatief koninkrijk als aanstootgevend beschouwd worden.

Enkele weken terug zag ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel af van het dragen van een hoofddoek bij haar bezoek aan Riyad.

ayer_da1b",wid:"_1467261",uiconf_id:"21813201",flashvars:{doubleClick:{plugin:!0,adTagUrl:prerollUrl},vast:{plugin:!0,postrollUrl:postrollUrl,loadAdsOnPlay:!0},adsOnReplay:!0,metadataProfileId:3063771,requiredMetadataFields:!0},cache_st:"1406844806",entry_id:"1_9ga1xuef"}),kWidget.addReadyCallback(function(e){function r(e){gemiusStream.event("21813201",n,t,e);var a=r.caller.toString();console.log("gemiusStream.event: "+e+"@"+t+"sec - totalTime: "+o+"sec - Caller: "+a),"playing"==e&&s&&prerollUrl&&!~prerollUrl.indexOf("corelio-preview")&&(console.log("tracking empty ad"),(new Image).src="https://adhese.nieuwsblad.be/track/875367/sl53121/?t="+o,s=!1)}if(!~e.indexOf("incontent")){var a=document.getElementById(e),n="1_9ga1xuef",l="nGEwQsgXJ7hprExa7E7U9MdvHZF8JkboWpPj7lWEnH3.G7",t=0,o=0,i=0,d="undefined"==typeof MEDIAHUIS?"nw":MEDIAHUIS.config.page_sectionname,s=!0,p=[{name:"_SCT ",value:"news"},{name:"se",value:d},{name:"ct",value:"nw"},{name:"st",value:"vid.wex.frag.vod.free"},{name:"tv",value:"news"}];a.kBind("metadataReceived",function(){var e,r=a.evaluate("{mediaProxy.entryMetadata}");o=a.evaluate("{mediaProxy.entry.duration}");var n=document.getElementsByClassName("video-source-origin");if(n.length>0)for(var l=n.length;l>=n.length;l--){var t=n[l-1];t&&t.parentNode.removeChild(t)}if(r&&r.Source){var i=r.Source;switch(i){case"ATV":e="atv";break;case"TVL":e="tvl";break;case"TVO":e="tvoost"}if(e){var d="www."+e+".be",s=document.createElement("div"),p=a.parentNode;s.className="video-source-origin",s.innerHTML="Bekijk meer video's van "+i+' op '+d+"",p.parentNode.insertBefore(s,p.nextSibling)}}}),a.kBind("playerUpdatePlayhead",function(e,r){t=t!=Math.round(e)?Math.round(e):t}),a.kBind("changeMedia",function(e,r){gemiusStream.closeStream("21813201",n,t),n=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",n,o,p,[],l)}),a.kBind("playerStateChange",function(e){"buffering"!=e&&("playing"==e&&0==t&&i||(o>t&&r(e),0==t&&"playing"==e&&(i=1)))}),a.kBind("doStop",function(e,a){o>t&&r("stopped")}),a.kBind("seeked",function(e){o>t&&(t=e,r("seekingStarted"))}),a.kBind("playerPlayEnd",function(e,a){r("complete")}),a.kBind("doReplay",function(e,a){gemiusStream.closeStream("21813201",n,t),t=0,n=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",n,o,p,[],l),r("playing")}),a.kBind("onAdPlay",function(e,r,a){s=!1})}})