Alarm bij ‘onverwoestbare’ wereldzadenbank: smeltend poolijs doet tunnels overstromen
Foto: rr

De wereldzadenbank in Spitsbergen trekt aan de alarmbel nadat een tunnel van de ondergrondse kluis is overstroomd door smeltend poolwater.

Voorlopig is er geen onomkeerbare schade aangericht aan zaden, maar het was toch even flink schrikken voor de wetenschappers van de wereldzadenbank in Spitsbergen. Juist omdat de klimaatverandering belangrijke zaden bedreigt, werd in 2008 beslist om een ‘superdiepvries’ te installeren op 120 meter diepte in een berg. In de diepvries liggen bijna een miljoen pakketten met zaden van de belangrijkste gewassen en bomen ter wereld.

Bij de opening van de kluis werd nog gezegd dat de constructie onverwoestbaar was: natuurrampen, oorlogen, klimaatverandering, enz. zouden niet opgewassen zijn tegen de solide constructie in de berg. De wereldzadenbank kreeg daardoor ook de bijnaam ‘Ark van Noah’.

Warmste jaar ooit

Het enige waar de wetenschappers niet op waren voorbereid, is een abnormale snelle smelting van het poolijs. En laat dat nu net zijn wat er in 2016, het warmste jaar ooit, is gebeurd. Door de grote hoeveelheid vocht en druk, liep er smeltwater in de tunnel naar de kluis. In de tunnel zelf is het smeltwater opnieuw bevroren, waardoor de zaden voorlopig onaangetast blijven.

Sinds het incident wordt de wereldzadenbank 24 op 24 bewaakt en werken Noorse ingenieurs dag en nacht om de tunnel zo waterdicht mogelijk te maken. Alle elektrische apparatuur is uit de tunnel verwijderd. ‘We nemen deze taak zeer serieus’, reageert Asmund Asdal van een betrokken Noors onderzoekscentrum. ‘Deze zadenbank moet nog steeds tot in de eeuwigheid meegaan.’