‘Overlast door moslims? Giet er varkensbloed uit’
Yves Rega (N-VA) Foto: Karel Hemerijckx

De Heerse burgemeester Henri Dumont dient een klacht in wegens racisme tegen zijn eigen OCMW-voorzitter Yves Rega van de N-VA.

Rega ging donderdag zwaar uit de bocht op de gemeenteraad toen er werd gesproken over een feestzaal waar moslims uit het Luikse tijdens het weekend overlast veroorzaken. ‘We moeten de slagers uit de buurt eens vragen of ze aan de ingang varkensbloed willen uitgooien. Dan is het direct gedaan met feesten’, klonk het.

Feestzaal El Nayed in het centrum van Heers lokt al een tijdje wrevel uit bij cafégangers en buren. Oppositieraadslid Brigitte Machiels (CD&V) bracht de zaak ter sprake op de voorbije gemeenteraad.

Het antwoord van Yves Rega – nota bene ook schepen van Gelijke Kansen – veroorzaakt nu heel wat commotie. ‘Ik heb de oplossing’, zei Rega al lachend in het dialect. ‘We moeten de slagers uit de omgeving vragen of ze aan de ingang varkensbloed willen uitgieten’, zei Rega.

‘De plaatsvervangende voorzitter en partijgenoot van Rega, Jan Leus, had moeten ingrijpen en Yves tot de orde moeten roepen’, zegt burgemeester Henri Dumont. ‘Ik ben beschaamd en we distantiëren ons als gemeentebestuur van de uitspraak. Racisme dulden we niet.’ De burgemeester kondigde op de raad ook aan dat hij aan de politie vraagt om extra toezicht rond de zaal te houden.

Excuses

Yves Rega ziet de kritiek en de nakende klacht als een politieke afrekening. Coalitiepartners Dumont en Open VLD namen eerder heel wat bevoegdheden van de N-VA-schepenen af en willen volgens de OCMW-voorzitter nog verder gaan. ‘Ze willen me in diskrediet brengen. Ik ben geen racist, maar er zijn al langer problemen met die zaal. De uitspraak was niet kwetsend bedoeld.’

Rega zit naar eigen zeggen verveeld met de heisa. ‘Ik wil me verontschuldigen tegenover de moslimgemeenschap, maar blijf erbij dat er strenger toezicht aan de zaal moet komen. Ik heb me misschien op een onbewaakt moment wat laten gaan. Nu staan er natuurlijk mensen klaar om me een hak te zetten.’

‘Ik wilde gewoon opkomen voor de inwoners en de zelfstandigen. De burgemeester doet duidelijk niets aan de situatie, zelfs de politie kijkt de andere kant op.’ Bij de politie is nog geen klacht wegens overlast van de feestzaal binnengelopen.

‘Wansmakelijk’

Volgens Xavier Lesenne, de woordvoerder van N-VA nationaal, wordt de uitspraak van de OCMW-voorzitter nog besproken op het partijbestuur. ‘Maar we vinden het ook een domme uitspraak waar we niet achterstaan. Positief is dat Yves dat zelf beseft en zich ervoor verontschuldigt.’ Bij het Minderhedenforum noemt men de uitspraken van de schepen van Gelijke Kansen ‘wansmakelijk’. ‘Dit mag niet gebanaliseerd worden. We rekenen erop dat zijn partij en het lokale bestuur van Heers ondubbelzinnig afstand nemen van deze uitspraken en kordaat optreden tegen de schepen. De feestzalen in Heers moeten voor iedereen toegankelijk blijven’, zegt woordvoerster Landry Mawungu.