Arrest zet witwasmeldingen banken op de helling
Foto: Victor Van Doninck

ING is door het Brusselse hof van beroep veroordeeld voor het ‘lichtzinnig’ doorspelen van klantengegevens aan de antiwitwascel, schrijft De Tijd zaterdag.

Jaar na jaar kan de Belgische antiwitwascel uitpakken met recordcijfers over het aantal verdachte geld- en andere transacties die worden aangegeven.

Maar het Brusselse hof van beroep heeft op 2 mei ING veroordeeld omdat de bank te snel een klant bij de antiwitwascel had aangegeven. De bank deed aangifte van een transactie van een half miljoen dollar bij de Belgische antiwitwascel. Die maakte het dossier over aan het Brussels parket, dat de bank vroeg de rekening van de man te blokkeren. Pas ruim een half jaar later werd dat ongedaan gemaakt, nadat de man meer uitleg had verschaft.

Loos alarm

Het Brusselse hof van beroep veroordeelde ING tot een morele schadevergoeding van slechts 2.000 euro. Maar het arrest heeft een precedentwaarde, zeggen specialisten.

Uit de cijfers van de antiwitwascel blijkt dat behoorlijk wat meldingen ‘loos alarm’ zijn. Van de 28.272 meldingen in 2015 zijn slechts 8.329 dossiers opgesteld door de cel en zijn er maar 992 doorgestuurd naar de parketten. Tussen 2010 en 2015 heeft het Brussels parket 6.290 van de 11.115 dossiers van de antiwitwascel zonder gevolg geklasseerd.