Gewezen FBI-baas verbreekt onverwacht stilte: 'Wil getuigen'
Foto: AFP

Voormalig FBI-baas James Comey is bereid om tijdens een openbare hoorzitting te getuigen voor de Senaatscommissie voor de inlichtingendiensten, zo deelde het orgaan vrijdag mee.

De hoorzitting zal na Memorial Day van 29 mei gepland worden, lieten de voorzitters van de commissie, Democraat Mark Warner en Republikein Richard Burr, weten in een gezamenlijk persbericht.

‘Ik hoop dat door de getuigenis van de voormalige directeur Comey bepaalde vragen beantwoord zullen kunnen worden, over zijn plotse ontslag door de president’, klonk het.

Onverwacht ontslag

Comey werd tien dagen geleden erg onverwacht de laan uitgestuurd door Trump, wat een politieke storm veroorzaakte. Als hoofd van de federale Amerikaanse politie leidde Comey het onderzoek naar de vermoedelijke Russische inmenging bij de voorbije Amerikaanse presidentsverkiezingen, en de eventuele betrokkenheid van Trumps campagneteam daarbij.

Het ontslag van Comey wordt door de Democraten gezien als een poging om het FBI-onderzoek tegen te houden, en ook de Republikeinen hebben vragen bij het ontslag.

‘Geen samenspanning’

Trump verklaarde donderdag dat er ‘geen samenspanning’ was tussen zijn team en Rusland, en noemde het hele onderzoek ‘de grootste heksenjacht op een politicus in de Amerikaanse geschiedenis’.

Tegelijk ontkende hij dat hij Comey vroeg het onderzoek naar de banden van zijn voormalige nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn met Rusland stop te zetten. Vorige week lekte een vertrouwelijke notauit waarin Comey beschreef hoe Trump druk op hem uitoefende om dat wel te doen.