Jon Dibben wint tijdrit in Ronde van Californië
Foto: AFP

Jonathan Dibben toonde zich de snelste tegen de klok in de tijdrit van de Ronde van Californië (World Tour). De Brit van Team Sky legde het parcours van 24 kilometer in Big Bear Lake af in 28:27, zeven seconden sneller dan Brent Bookwalter (BMC). Andrew Talansky (Cannondale-Drapac) vervolledigde het podium met een derde plaats op 16 seconden. Rafal Majka verloor zijn leiderstrui aan George Bennett (LottoNL-Jumbo) die vierde werd in de tijdrit. Hij telt nu 35 seconden voorsprong op de Pool daags voor de slotrit.

Het was de jonge Italiaan Filoppo Ganna (UAE Team Emirates) die een eerste echte richttijd neerzette. Hij legde het parcours af in 28:48 en mocht lange tijd post vatten in de hotseats. Toen Jonathan Dibben evenwel aan de beurt was, knalde hij onder de chrono van de Italiaan en zette hij een tijd neer van 28:27.

Heel wat renners beten daarna de tanden stuk op de chrono van de 23-jarige Brit en uitkijken was het vooral naar de strijd om het klassement. Andrew Talansky, de betere tijdrijder dan leider Rafal Majka, moest 44 seconden goedmaken op de Pool. Hij klokte een chrono van 28:43, goed voor de derde plek, maar ook George Bennet, tweede in de stand, en leider Majka moesten nog arriveren. Bij gebrek aan tussentijden werd het spannend, Bennet verraste door slechts op 18 seconden van Dibben te finishen, en slechts twee seconden na de Amerikaan. De leiderstrui werd een optie en toen Majka finishte op maar liefst 59 seconden van Dibben, was de gele trui binnen voor Bennet. Majka tuimelt naar de tweede plaats, op 35 seconden.

Zaterdag staat een etappe over een glooiend parcours op het programma, maar normaal gezien zijn de sprinters op het eind aan zet en zou de leiderstrui niet meer in de problemen mogen komen.

Jon Dibben wint tijdrit in Ronde van Californië
Foto: Photo News

Dibben: “Dit had ik zelf ook niet verwacht”

Jonathan Dibben (23) heeft in zijn eerste profjaar al meteen een zege beet op het hoogste niveau. De Brit van Team Sky maakte indruk en verraste de grote namen in de tijdrit van de Ronde van California. “Dit had ik zelf niet verwacht”, zei hij.

Voor Dibben was het, behalve een ploegentijdrit in de Internationale Wielerweek Coppi é Bartali, zijn eerste tijdrit van het jaar. En wat voor één, op grote hoogte, tussen 2000 en 2100 meter, zette hij de beste tijd neer. “Het was vooraf geen doel om hier te mikken op de zege”, zei hij. “Ik kwam naar hier om mijn werk te doen voor Elia Viviani. Natuurlijk, donderdag heb ik mij, in de mate dat zoiets mogelijk is in een bergrit, wat gespaard. Dat maakt misschien het verschil met de anderen, ik was iets frisser. Zo’n tijdrit, op grote hoogte, moet je voorzichtig aanpakken. Je mag niet over je limiet gaan, want dat betaal je direct cash. Ik heb goed ingedeeld en haal hier de zege.”

Dibben is neoprof, proefde vorig jaar even van een stage bij Cannondale, maar verkaste dan toch naar Team Sky waar hij een profcontract kreeg. “Natuurlijk besef ik dat dit hier een ploeg is met veel grote sterren, maar ik vind hier wel mijn weg en had veel inspraak bij de keuze van mijn wedstrijden. Ik ben een Brit, die koerst in een Brits team, voor mij is dat de perfecte situatie. Ik kan hier veel leren en mijn carrière verder uitbouwen. Het voorbije jaar heb ik van heel wat klassiekers mogen proeven, die weg wil ik verder inslaan en heel vaak koerste ik samen met Viviani en hielp ik mee in de sprint. Die weg wil ik verder bewandelen en jaar na jaar groeien.”

Rituitslag

1. Jon Dibben (GBr/SKY) de 24.0km in 28:27 (gem. 50.615112km/u)

2. Brent Bookwalter (VSt/BMC) op 0:07

3. Andrew Talansky (VSt/CDT) 0:16

4. George Bennett (NZe/TLJ) 0:18

5. Filippo Ganna (Ita/UAD) 0:21

6. Maximilian Schachmann (Dui/QST) 0:21

7. Peter Sagan (Slk/BOH) 0:23

8. Maciej Bodnar (Pol/BOH) 0:23

9. Martin Elmiger (Zwi/BMC) 0:25

10. Nils Politt (Dui/KAT) 0:27