Piqueur had Ethias Bank nooit mogen overnemen
Jeroen Piqueur. Foto: BELGA

Jeroen Piqueur had in 2011 normaal nooit Ethias Bank mogen overnemen. Hij was immers al in Spanje veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 jaar en 9 maanden. Alleen, niemand had blijkbaar weet van die veroordeling. Dat bleek gisteren toen hij in Gent veroordeeld werd.

Een blamage van formaat, anders kun je de nieuwste ontwikkeling in de zaak van de failliete Optima Bank niet omschrijven. Toen de toezichthouder, de Nationale Bank van België (NBB), in 2011 na lang aarzelen Jeroen Piqueur groen licht gaf om Ethias Bank (Optima Bank) over te nemen, dacht de toezichthouder dat Piqueur een blanco strafblad had.

In het onderzoek voorafgaand aan die beslissing, informeerde de toezichthouder zich bij het parket om te weten of Piqueur al een veroordeling opgelopen had. Dat was niet het geval, heette het. Piqueur had in Spanje nochtans een veroordeling opgelopen, maar die zat niet in het dossier. En het gaat niet om een kleine zaak, want Piqueur werd in juli 2009 in Benidorm veroordeeld tot 1 jaar en 9 maanden cel.

Bij de vraag in 2011 of Piqueur en zijn Optima de Ethias Bank wel mocht overnemen, was het al een dubbeltje op zijn kant. De initiële toezichthouder, de CBFA, weigerde Piqueur groen licht te geven. De nieuwe toezichthouder, de Nationale Bank, gaf wel haar zegen, maar pas na heel lang aarzelen. Het is niet duidelijk of de feiten in Spanje een beroepsverbod impliceerden voor Piqueur. Maar gegeven de omvang van de straf lijkt het zo goed als uitgesloten dat de NBB toestemming kon geven mocht ze erover ingelicht geweest zijn.

De veroordeling in Spanje kwam pas gisteren aan het licht voor de correctionele rechtbank van Gent toen Piqueur daar veroordeeld werd voor fiscale fraude. Een zaak die losstaat van het strafrechtelijk onderzoek naar het faillissement van Optima Bank.

Er zijn tekenen dat het parket in Gent maar vrij recent lucht kreeg van de veroordeling. Het parket had in de zaak van fiscale fraude onder meer een strafeis van 18 maanden cel met uitstel gevorderd, maar de strafrechter maakte daar in zijn vonnis vier maanden effectief van. Volgens de rechter gebeurde dit omdat Piqueur geen blanco strafregister meer heeft.

Piqueur zelf had tot nu toe voor de commissie in Gent en in tal van interviews voorgehouden dat hij tot nu toe nooit veroordeeld was. Hij zei gisteren dat het nieuws van zijn veroordeling acht jaar geleden voor hem een grote verrassing was. Zijn mandataris in Spanje gaat de zaak uitspitten, zei hij.

Opvallend is dat Piqueur naar eigen zeggen enkele weken geleden nog een attest van goed gedrag en zeden nodig had en probleemloos kreeg. ‘Wat wees op een blanco strafregister’, zei Piqueur. Waarnemers vermoeden dat de Belgische gerechtelijke autoriteiten vermoedelijk de afgelopen periode zich expliciet in Spanje hebben geïnformeerd over Piqueur en dat ze toen kennis hebben gekregen van de veroordeling. Piqueur zijn jacht ligt in Spanje aan de ketting, er is beslag op gelegd en de boot is te koop.