Waarom de islamsafari geen succes werd, vluchtelingen met insecticide bespoten zijn en de truitjes van de werkman mode worden
De relatie tussen Trump en de Russen blijft stof doen opwaaien Foto: AP
Zelfs met 28 veiligheidsmaatregelen en een conclaaf in een kasteel veroorzaakte de federale regering nauwelijks een rimpeling. Lees hier wat wel uw belangstelling waard is.

1.
We blijven met bijzondere ijver de commissie-Kazachgate volgen. Razend belangrijk: Is het Belgische parlement voor de kar van een Franse lobbyist gespannen? Of was het voor de kar van de diamantlobby? De verbazing van de commissieleden stijgt.

2.
De nieuwe voluntaristische Franse president houdt woord en stelt een veelkleurige regering samen. Het wordt een bijzonder experiment in politiek voorbij de oude breuklijnen. Neem zijn nieuwe minister voor Ecologische Transitie, Nicolas Hulot. Hulot is een van de gezichten van de ecologische beweging en zal nu moeten samenwerken met een premier die uit de kernenergie komt.

3.
Neen, we zijn niet de grote wapenleverancier van de Saudi’s. Wij zochten het uit: vorig jaar voerde België voor 6,7 miljoen euro wapens uit, de jaren daarvoor nog minder. Maar de totale export is wel een stevige 1,69 miljard. Wat verkopen we de Saudi’s dan wel?

4.
Intussen broeden ze bij Vlaams Belang op een plan om zich opnieuw in de kijker te werken. Hun creativiteit baarde een eerste islamsafari, ‘een gemotoriseerde avonturentocht langs de hotspots van de Antwerpse islamisering’. Onze correspondent Radicalisering in de Wetstraat stapte op de bus. Het blijft een eenzaam avontuur.

5.
Nu al 30 procent van de leerlingen die STEM (Science, technology, engineering en mathematics) volgen in het secundair zijn meisjes. Meer dan een paar jaar geleden, maar nog altijd lang niet naar verhouding. Drie topvrouwen leggen uit waarom meisjes nog altijd terugdeinzen voor wat hen evenzeer interesseert.

6.
Bij de ontruiming van een loods in Belgrado zou Servië de vluchtelingen bespoten hebben met ‘giftige insecticide’. Het werd meteen een symbool voor hoe Europa met vluchtelingen omgaat. Wij gingen dat incident factchecken, en kwamen bij een genuanceerder verhaal uit.

7.
Donald Trump is niet de enige die een vergiftigde relatie met journalisten heeft. Reporter Steven De Foer kreeg van het campagneteam van Theresa May te horen dat hij niet welkom is. Media zijn een te groot risico voor een politicus die de zege al binnen denkt te hebben. Op vraag van The Guardian maakt Steven zich boos.

8.
Bekijk deze video over de tweets van Trump en u bent helemaal mee. Intussen is een speciale aanklager aangesteld om de Russische beïnvloeding te onderzoeken. Ine Roox bericht vanuit de VS.

9.
Hoewel hij niets heeft met metselen, daagde een collega vorige week toch op in een overhemd van zwaar katoen met logo van Ytong, fabrikant van bouwmaterialen. In de mode is poverty chic al een tijdje hot. De werkman wordt model.

10.
Jeroen Olyslaegers won zondag de Fintro literatuurprijs, zowel die van het publiek als van de jury voor Wil. Het is de poort naar het grote publiek. Dat publiek spreekt hij in De Standaard der Letteren toe. ‘We hebben in deze tijden meer denkers nodig dan verkopers want iedereen lijkt wel iéts te verkopen, meestal zichzelf. Ja, ik ook.’

11.
In alle categorieën krijgen beduidend minder vrouwen dan mannen werkbeurzen van het Vlaams Fonds voor de Letteren. En de bedragen vallen dan nog eens lager uit. Dat komt niet omdat vrouwen minder goed schrijven. En ook niet omdat het Fonds geen aandacht heeft voor diversiteit. Het is het raadsel van het glazen plafond.

12.
Deze week ging het in de media opvallend vaak over transgenders, interseksualiteit, genderfluïditeit, de menopauze, Helmut Lotti en de goegemeente. Scoop-schrijver Tom Heremans zoekt de rode draad. Nu kan u lachend weer verder met het weekend.