‘Slechtste bankier ter wereld’ op beklaagdenbankje
Foto: REUTERS

Sir Fred Goodwin, de man die graaf Lippens over de streep trok om met Fortis mee te bieden op ABN Amro, moet volgende maand voor de Londense rechter verschijnen.

Fred ‘The Shred’ Goodwin, de man die samen met onder meer Maurice Lippens de hoofdrol opeiste in de duurbetaalde overname van ABN Amro, verschijnt op 8 juni eindelijk op het beklaagdenbankje in Londen. Hij moet er samen met de voormalige top van Royal Bank of Scotland (RBS) voor een Britse rechtbank verantwoording afleggen voor zijn rol in de val van de bank en de financiële crisis eind 2008.

Van hero to zero

Goodwin (58) zal er een zeldzame publieke getuigenis afleggen en in de ogen moeten kijken van een leger van advocaten. Die vertegenwoordigen 9000 woedende beleggers en 18 institutionele partijen die zowat hun hele inleg in het avontuur verloren hebben.

From hero to zero, zo valt de carrière van Fred Goodwin nog het best samen te vatten. Toen de bankier in 2000 aan het hoofd kwam van Royal Bank of Scotland was die bank niets meer dan een provinciale speler. Via tientallen overnames vormde Goodwin RBS om tot een financiële wereldspeler. In 2003 werd hij gevierd als ‘European Banker of the Year’ en in 2004 werd de man voor zijn expansieverdiensten zelfs geridderd door de Britse Queen.

Slechtste bankier ter wereld

Maar enkele jaren later werd Goodwin door het tijdschrift Newsweek uitgeroepen tot ‘The World’s Worst Banker’ wegens zijn rol in de financiële crisis van 2008. En dat omdat hij samen met Fortis en Santander voor een recordbedrag ABN Amro overnam terwijl de financiële markten instabiel waren en er van meetaf aan twijfel bestond over het vermogen van de drie bankreuzen om de overname van ongeveer 80 miljard euro te verwerken en te financieren.

De roekeloze monsterovername mislukte dan ook en leidde tot de ondergang van Fortis en tot de nationalisatie van RBS. De redding van Royal Bank of Scotland kostte de Britse belastingbetaler uiteindelijk liefst 45 miljard pond.

Geen ridder meer

Sir Fred, die zijn bijnaam ‘the Shred’ (de versnipperaar) kreeg vanwege zijn rigoureuze besparingsmaatregelen bij Natwest (waar hij liefst 18.000 mensen ontsloeg, red) vertrok in 2010, maar kreeg tot woede van de publieke opinie een riante pensioenvoorziening van bijna 20 miljoen pond mee. Twee jaar later werd zijn titel van ridder hem ontnomen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig