Ontketend AA Gent houdt Zulte Waregem stevig onder de duim
Foto: Photo News

AA Gent blijft kans maken op de tweede plaats na een indrukwekkende overwinning tegen een weliswaar slap Zulte Waregem (5-2). De Buffalo’s trekken volgende week naar Brugge voor een rechtstreeks duel om Champions League-voetbal.

AA Gent kon vanavond de derde plaats en een Europa League-ticket veiligstellen, maar dat weerhield coach Vanhaezebrouck er niet van om te experimenteren: Renato Neto, Brecht Dejaegere en Thomas Foket zaten op de bank, de Buffalo’s speelden verrassend met een viermansverdediging. Bij Essevee stond de jonge Louis Bostyn weer onder de lat.

Het eerste kansje in een compleet doorregende Ghelamco Arena was ook voor de bezoekers, maar een spectaculaire omhaal van Mbaye Leye ging naast. Daarna nam de thuisploeg het commando resoluut over: We sommen even op: Gigot kon een vrije trap van Milicevic net niet in doel duwen, een kopbal van Coulibaly ging naast en Kalu trapte pardoes op de prima keepende Bostyn. Na een kwartier kwam de grootste kans, maar ook met wat geluk ging de bal niet tegen de netten: een trap van Asare spatte via De fauw, Gigot én Bostyn uiteen op de paal.

AA Gent moest het gaspedaal zelfs niet volledig induwen om Zulte Waregem constant onder druk te zetten. Na twintig minuten kreeg het dan ook wat het verdiende: Coulibaly troefde Baudry af en kopte de bal onhoudbaar voorbij Bostyn. Met wat onvrede bij Essevee, aangezien de voorafgaande vrije trap van Milicevic er kwam na een foute beslissing van scheidsrechter Delferière.

Dubbele voorsprong

De thuisploeg liet het niet aan zijn hart komen en bleef kans na kans versieren: Kalu pegelde wild naast, een ontketende Kubo liep het hele veld over maar stootte op Bostyn, en ook Saief trapte vanuit een scherpe hoek op de bezoekende doelman. Zulte Waregem kon daar enkel een vrije trap van Hamalainen tegenover zetten, maar Lovre Kalinic redde al even mooi. Het bleek het sleutelmoment, want tien minuten voor de rust strafte Saief zwak verdedigen van Timothy Derijck af: 2-0!

Na de rust zagen we echter een heel ander Zulte Waregem. Essevee kwam meteen dicht bij de aansluitingstreffer via een kopbal van de ingevallen Dalsgaard, Kalinic had alle moeite met een zwaar afstandschot van Meité, en de Gentse doelman moest ook gepast reageren toen Dalsgaard opnieuw voor hem verscheen.

Maar als je zelf niet scoort, dan krijg je het deksel op de neus. De ongeschreven voetbalwetten zijn er niet voor niets. Het was Kalu die met een harde knal een verdienstelijke Bostyn het nakijken gaf en de wedstrijd definitief besliste: 3-0. En toen ging het opeens snel. Amper een minuut later tekende Coulibaly voor zijn tweede van de avond en de 4-0.

Ontketend AA Gent houdt Zulte Waregem stevig onder de duim
Foto: Photo News

Maar wie dacht dat de match toen gespeeld was, kwam bedrogen uit. Leye redde tien minuten voor tijd nog de Waregemse eer door boven alles en iedereen uit te torenen bij een hoekschop, Kubo profiteerde van fout instappen van Baudry om vogelvrij naar de 5-1 te lopen, en Dalsgaard kopte de 5-2 eindstand binnen nadat de Gentse verdediging een vrije trap niet verwerkt kreeg.deden nog de netten trillen, waardoor AA Gent versus Zulte Waregem op 5-2 eindigde.

Dankzij de Gentse zege komen de Buffalo’s op één punt van Club Brugge in het klassement, waardoor beide ploegen zondag in het Jan Breydel-stadion in een rechtstreeks duel spelen voor de tweede plaats en het bijbehorende ticket voor de voorrondes van de Champions League.