Niet Linde De Corte, de huidige nummer twee van beweging.net, maar Peter Wouters uit Kortenaken wordt de nieuwe topman van de christelijke werknemersbeweging, de koepel waaronder vakbond ACV, ziekenfonds CM en tal van andere socio-culturele organisaties resideren. Hij volgt straks Patrick Develtere op.

In de wandelgangen werd al enkele maanden de 38-jarige De Corte getipt als topfavoriete. De flamboyante algemeen secretaris is de dochter van dochter van professor Rogier De Corte en van Mieke Van Hecke, voormalig topvrouw van het katholiek onderwijs en in 2018 CD&V-lijsttrekster in Gent. Ze is bijzonder graag gezien in de beweging, maar allicht heeft haar leeftijd en gebrek aan leidinggevende ervaring in haar nadeel gespeeld.

Peter Wouters - niet te verwarren met het gelijknamige N-VA-parlementslid - werd voorgedragen als algemeen voorzitter, en kreeg de steun van de raad van bestuur. De veertiger is momenteel opleidingshoofd ‘Sociaal Werk’ aan de Hogeschool UC Leuven Limburg, straks zal hij een stukje langer moeten pendelen naar de Aeropolis in Schaarbeek.

In hart en nieren

Voor vele beweging.netters was hij tot gisteren een nobele onbekende, zo niet voor de Vlaams-Brabanders. Peter Wouters is al een kwarteeuw actief in de beweging. In 1992 werd hij verbondssecretaris van KWB-Vlaams-Brabant en Brussel, waar hij een interne herstructurering doorvoerde en projectwerking uitriep als ‘motor voor dynamiek’.

Tussen 2007 en 2015 was hij acht jaar lang voorzitter van het ACW Verbond Leuven, tussendoor bekleedde hij bestuurszitjes bij Femma en CAW Oost-Brabant. Ook publiceerde hij over cultuur als bindmiddel, en socio-cultureel en educatief werk.

‘Sociale bewegingen spelen in mijn ogen een hoofdrol als de samenleving verandert’, aldus Wouters. Hij is erg bezig met solidariteit, de strijd tegen armoede, het herverdelingsverhaal en de maakbaarheid van een samenleving. ‘Duurzaamheid’ en ‘veerkracht’ zijn woorden die steeds terugkomen bij Wouters. De maatschappelijk assistent van opleiding volgde tussen 2003 en 2006 nog een bijkomende een master aan de KU Leuven.

Politieke ervaring heeft hij niet.

Na Luc Van Gorp als CM-topman - een verpleger van opleiding - kiest de christelijke arbeidersbeweging dus opnieuw een veeleer zacht, niet-politiek profiel. Wouters volgt Patrick Develtere op, die begin juli vertrekt naar het European Political Strategy Centre, een denktank van de Europese Commissie.  Een derde termijn van vier jaar als voorzitter streefde hij niet meer na.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig