Belgische aardbeien fors goedkoper
Foto: Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Op verschillende veilingen in ons land worden aardbeien aan bijzonder lage prijzen aangeboden. De voornaamste redenen zijn de zachte temperaturen bij ons en het hondenweer in Scandinavische landen. ‘Ze staan momenteel laag, maar een reden tot paniek is er niet’, aldus Gaston Opdekamp, directeur van de veiling van Hoogstraten. De hamvraag is echter: profiteren wij daarvan in de winkel?

Raar maar waar: het weer in Zweden, Noorwegen en andere Scandinavische landen heeft een invloed op hoeveel u betaalt voor een bakje aardbeien. ‘De Scandinavische landen zijn een belangrijke afzetmarkt voor Belgische aardbeien. De afgelopen weken is het daar bijzonder slecht weer geweest en als het regent eten de mensen geen aardbeien’, aldus Gaston Opdekamp, directeur van de Coöperatie Hoogstraten aan Nieuwsblad.be.

Ook het goede weer bij ons speelt een rol. ‘De aardbeien voor deze periode van het jaar worden veelal in glazen tunnels gekweekt’, weet Baptiste van Outryve, woordvoerder van Carrefour. ‘Door het goede weer van de afgelopen weken zijn die beginnen groeien als kool, wat voor een overaanbod heeft gezorgd.’

Moeten onze fruitboeren zich zorgen maken? ‘Spreken van dumpingprijzen vind ik toch een brug te ver’, stelt Opdekamp van de veiling van Hoogstraten. ‘Het vriest en het dooit in onze sector. De grootste moeilijkheid is het afstemmen van de productie en consumptie. De aardbeienteelt werkt per week. Aardbeien die vandaag geplukt zijn moeten ten allerlaatste vier dagen later verkocht worden. Het was geen goede week, maar volgende maandag beginnen we gewoon opnieuw. Geen reden tot paniek dus.’

Profiteren we in de winkel?

Maar merkt de consument daar iets van? ‘Wij volgen de marktprijzen, als we goedkoper kunnen inkopen zullen onze klanten dat merken. Natuurlijk bepaalt ook de concurrentie in de buurt onze prijszetting’, klinkt het bij Colruyt.

‘Aardbeien zijn een product met een dagprijs, maar momenteel zijn ze goedkoper. Nu gaan ze voor 1,99 euro per bakje, normaal schommelt dat tussen 2,5 à 3 euro’, aldus Jean-Pierre Keppers, aankoper zacht fruit voor Colruyt. Bij Delhaize is het moeilijk een eenduidige prijs te pinnen. De woordvoerder van Carrefour kon zich wel uitlaten over hun prijszetting. ‘Tot einde deze week betaal je bij Carrefour 1,87 euro voor een bakje. Normaal kost dat 2,50 euro, wat neerkomt op een korting van 25 procent’, aldus Baptiste van Outryve. Een kwart goedkoper, dus.