Dylan Groenewegen sprint naar tweede seizoenszege in Ronde van Noorwegen

Dylan Groenewegen heeft donderdag de tweede etappe in zevende editie van de Ronde van Noorwegen (cat. 2.BC) gewonnen. De 23-jarige Nederlander van LottoNL-Jumbo spurtte na 194 kilometer van Eidsvoll naar Brumunddal sneller dan de Noren Kristofer Halversen en Edvald Boasson Hagen. Tom Van Asbroeck sprintte naar de vierde stek.

De 30-jarige Boasson Hagen (Dimension Data) won woensdag de eerste rit en behoudt de leiderstrui. In de stand heeft hij acht seconden voor op Tosh Van der Sande. De Australiër Simon Gerrans is op tien seconden derde.

Op een pittig, heuvelachtige parkoers trokken drie renners ten aanval. Dat waren Fridtjof Roinas, Ken Eikeland en Fernando Orjuela Gutierrez. De twee Noren en de Colombiaan namen een maximale voorsprong van zes minuten en waren vertrokken voor een lange trip.

Op 70 kilometer van de finish bedroeg de voorsprong van de leiders nog 3:40, maar voor Orjuela ging het niet snel genoeg. De Colombiaan liet zijn medevluchters achter, trok alleen op avontuur en zag zijn voorsprong weer oplopen tot 4:20. De sprintersploegen hadden echter hun zinnen gezet op een massaspurt en bij het ingaan van laatste plaatselijke ronde, op 22 kilometer van de finish, was het verhaaltje van Orjuela uit.

In gestrekte draf ging het richting finish. Terwijl Preben Van Hecke nog snel de bergtrui veroverde op een klimmetje in volle finale, bereidde LottoNL-Jumbo de sprint voor Groenewegen voor en de Nederlandse kampioen stelde niet teleur.

Voor Groenewegen is het zijn tweede zege van het seizoen. Eind april won hij de openingsetappe in de Ronde van Yorkshire (2.1).

Vrijdag wacht de renners een geaccidenteerde en 192 kilometer lange etappe van Hamar naar Lillehammer. De Ronde van Noorwegen eindigt zondag.

(belga)