Netflix in het buitenland? Straks geen probleem meer
Foto: BELGAIMAGE

Wie Netflix, Spotify of een ander digitaal abonnement heeft, kan er binnenkort ook in een ander Europees land probleemloos van genieten. Die beslissing heeft het Europees Parlement goedgekeurd.

Films of televisieseries waarvoor u een abonnement betaalt, kan u dus binnenkort ook in een ander Europees land bekijken.

Tot nu toe ging dat dikwijls niet. ‘Deze inhoud is niet beschikbaar’, is dan een veelvoorkomende boodschap. Vaak kunnen internetgebruikers slechts in eigen land gebruikmaken van een digitaal abonnement.

Daar wordt nu een mouw aan gepast. Wie tijdelijk in een ander Europees land verblijft - op vakantie, voor het werk of om te studeren - zal ook daar probleemloos gebruik kunnen maken van zijn betalend abonnement. Het Europees Parlement keurde het akkoord dat daarover gesloten is met de lidstaten donderdag formeel goed.

Het toenemend gebruik van smartphones en tablets maakte de vraag om digitale rechten niet langer te beknotten steeds prangender. Bijna de helft van de internetgebruikers kijkt, luistert of gamet online, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Verwacht wordt dat online diensten nog populairder zullen worden wanneer op 15 juli de roamingkosten definitief worden afgeschaft.

Om te verhinderen dat consumenten op zoek gaan naar het goedkoopste Europese abonnement, mogen aanbieders van diensten nagaan wat het thuisland of de hoofdverblijfplaats van hun abonnees is.

De nieuwe regels worden in de loop van 2018 van kracht.