Braziliaanse beurs en munt zwaar onderuit
Foto: REUTERS

De aandelenmarkt in São Paulo is donderdag bij de opening hard onderuitgegaan. Ook de koers van de Braziliaanse real staat sterk onder druk nu president Michel Temer verwikkeld is in een corruptieschandaal.

De hoofdindex van de Bovespa, zoals de beurs van São Paulo heet, kelderde bij de opening 10 procent. Daardoor werd de handel automatisch met een half uur stilgelegd.

Staatsgecontroleerde bedrijven als Cemig en Petrobras verloren respectievelijk 42 en 19 procent van hun waarde. De bankaandelen doken bijna 20 procent lager.

De handel in de real was ook al gestopt, nadat de munt in korte tijd 6 procent in waarde was gedaald ten opzichte van de dollar.

Het beleid van Temer om de diepe economische crisis en hoge overheidstekorten aan te pakken, zorgde het afgelopen jaar juist voor relatieve rust op de Braziliaanse financiële markten. De beschuldigingen van corruptie aan zijn adres komen daarom op de beursvloer hard aan. Zo is er een gesprek opgedoken waarin hij zijn goedkeuring gaf om smeergeld te betalen.