‘Neen, je krijgt geen geld als je hier komt wonen’

‘Het was maar een suggestie,’ zegt de burgemeester van Bormida, het kleine dorpje in Italië dat alle nieuwe inwoners 2.000 euro zou geven, en huurprijzen zou verlagen tot 50 euro. ‘Stop met bellen.’

Begin deze maand was het wereldnieuws: de burgemeester van het Italiaanse dorp Bormida, Daniele Galliano, wou op originele wijze de depopulatie tegengaan. Hij diende een voorstel in waarin iedereen die in Bormida zou komen wonen een bonus van 2.000 euro zou ontvangen. Ook lage huurprijzen waren een must: 50 euro voor een kleine woning, en niet meer dan 120 euro voor een grote woning.

Sinds de aankondiging stelden al zo’n 17.000 mensen zich kandidaat. Het probleem? Het voorstel moest nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad. Het nieuws van het voorstel verspreidde zich zo snel dat het een eigen leven ging leiden. De burgemeester stelde vast dat iedereen die zich aangemeld had zowel het bonusgeld, een job en een woning aan lage prijs hadden verwacht.

Om het ‘fake news’ tegen te gaan, deelde Galliano in Italiaanse media nog een laatste statement: ‘Er is verkeerd bericht over het nieuws, en dat heeft een wereldwijd publiek bereikt. Italië is een geweldig land maar het verkeert, zoals andere landen, in een economische crisis. Toch bedankt voor uw interesse,’ aldus Galliano. Het oorspronkelijke Facebook-bericht waarin Galliano het idee voorstelde, is intussen verwijderd. Hij vraagt ook dat iedereen ‘stopt met bellen’.