De Israëlische minister van Cultuur Miri Regev heeft op het filmfestival van Cannes een politiek statement gemaakt met haar jurk.

De rechtse minister, een voormalige legerofficier, droeg op de rode loper een jurk met daarop de skyline van Jeruzalem. Die was op haar vraag gemaakt door de ontwerper Aviad Arik Herman.

‘Dit jaar vieren we de 50ste verjaardag sinds de bevrijding en hereniging van Jeruzalem’, zei ze. ‘Ik ben trots om deze historische datum met kunst en mode te vieren.’

Haar statement is omstreden omdat de meeste landen, en de Palestijnen, vinden dat Israël het oosten van Jeruzalem bezet.

Op sociale media delen mensen hun eigen gefotoshopte ideeën van wat volgens hen op de jurk had moeten staan. Zo staat plots de omstreden Israëlische afscheidingsmuur op haar jurk, of een brandende stad of een bom die in Gaza ontploft.

De linkse Israëlische krant Haaretz schrijft dat Regev zichzelf belachelijk heeft gemaakt met de jurk. Aanhangers van de regering zijn dan wel weer enthousiast. Zij spreken van de jurk van het jaar.