De oprichter van Fox News Roger Ailes is overleden. Dat melden Amerikaanse media. Hij werd 77 jaar.

Zijn familie heeft het overlijden meegedeeld, zo meldt Fox News.

‘Ik ben diepbedroefd om te melden dat mijn man deze ochtend is overleden’, zegt zijn echtgenote Elizabeth in een mededeling. ‘Roger was een liefhebbende echtgenoot voor mij, voor zijn zoon Zachary en een trouwe vriend van velen.’

Ze noemt haar man ook een patriot. Hij werd opgevolgd door Rupert Murdoch, de man met wie hij twintig jaar geleden Fox News oprichtte.

Ailes was een van de machtigste mensen in de Amerikaanse media. Tot vorige zomer was hij de ceo van de conservatieve, Amerikaanse nieuwszender. Toen moest hij, net als Bill O’Reilly onlangs, opstappen na aanhoudende beschuldigingen van seksuele intimidatie. Nieuwsanker Gretchen Carlson zei dat Ailes haar carrière heeft gesaboteerd toen ze geen seks met hem wou hebben. Na die beschuldigen kwamen nog eens 25 vrouwen naar buiten met gelijkaardige verhalen van seksuele intimidatie, onder wie het bekende nieuwsanker Megyn Kelly.

Zelf heeft de mediamagnaat de beschuldigingen altijd ontkend.

Sinds de lancering in 1996 heeft Ailes Fox News uitgebouwd tot een invloedrijken mediamachine en een kijkcijferkanon. Volgens tegenstanders manipuleerde hij het nieuws en gebruikte Ailes zijn netwerk om kleine verhalen op te blazen tot schandalen in dienst van zijn eigen politieke agenda.

Richard Nixon was de eerste presidentskandidaat voor wie Ailes media-adviseur was. Vorig jaar gaf hij nog advies aan Donald Trump tijdens diens campagne. Ailes prentte de Republikeinse kandidaten en de presidenten voor wie hij werkte in dat ze moesten inspelen op het buikgevoel van de kiezers. Hij raadde de politici aan woede en wrok aan te wakkeren tegen rijke en machtige progressieven die goed boerden, terwijl de gewone werkende Amerikaan van de sociale ladder valt.

Onder Ailes groeide Fox uit tot het machtigste wapen van conservatief Amerika.