Heibel rond rechterhand van Didier Reynders
Jean-Claude Fontinoy, de rechterhand van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) Foto: Photo News

Jean-Claude Fontinoy, de rechterhand van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) riskeert opnieuw voor de onderzoekscommissie Kazachgate te moeten verschijnen.

De commissie beraadt zich van namiddag over de vraag of Fontinoy teruggeroepen wordt. Fontinoy verscheen vorige week woensdag al voor de commissie.

Maar ondertussen blijkt uit de verklaringen van andere getuigen dat hij toen minstens niet de volledige waarheid heeft verteld. Het belooft deze namiddag een pittige discussie te worden tussen de MR aan de ene kant en de andere partijen die deel uitmaken van de Kazachgate-commissie.

De vraag is vooral wat de andere meerderheidspartijen zullen doen en of zij ermee akkoord zullen gaan Fontinoy terug te roepen.

Heilige Stoel

De twijfels over de verklaring van Fontinoy rezen in de eerste plaats na het getuigenis vorige maandag van Charles Ghislain, de voormalige ambassadeur bij de Heilige Stoel. Ghislain waarschuwde naar eigen zeggen in november 2013 Fontinoy, de rechterhand van vicepremier Didier Reynders, in een mail over de rol die de Franse ambtenaar Jean-François Etienne des Rosaies speelde in de zaak-Chodiev.

Heibel rond rechterhand van Didier Reynders
Foto: rr

Etienne des Rosaies is de Franse cabinetard van wie wordt vermoed dat hij in 2010-2011 een advocatenteam met onder andere senator Armand De Decker (MR) op poten zette om de belangen van Chodiev en co. in ons land te verdedigen.

Ghislain sprak met zijn verklaring in de commissie Fontinoy tegen. Fontinoy had verklaard dat hij in oktober 2013 een eerste keer een ontmoeting had met Etienne des Rosaies.

Die ontmoeting ging over de vraag van des Rosaies om de omstreden Belgische zakenman-mijnbouwer Georges Forrest een adellijke titel te verlenen en over de diplomatieke erkenning van de Orde van Malta. Daarna zag Fontinoy volgens zijn verklaring des Rosaies nog een paar keer.

Maar Fontinoy had in 2013, zegt hij, geen idee dat des Rosaies betrokken was in de zaak-Chodiev.

E-mail

De mail van Charles Ghislain, die de commissie in handen heeft, spreekt die verklaring van Fontinoy alvast tegen. Ghislain spreekt in die mail expliciet over de zaak Chodiev en de rol die des Rosaies daarin speelt.

Overigens blijkt uit een reeks mails die in de periode daarna over en weer werden gestuurd binnen de administratie van Buitenlandse Zaken en het kabinet van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) dat die laatste op zijn zachtst gezegd ‘not amused’ is met de interventies van Charles Ghislain. De Standaard en Le Vif legden de hand op die e-mails.