‘IS werkt aan chemische wapens’
Foto: BELGAIMAGE

Terreurgroep IS zou een aantal experts op het vlak van chemische wapens hebben samengebracht in Syrië. Zij zouden daar werken aan de ontwikkeling van eigen wapens, meldt CNN op gezag van een Amerikaanse militaire bron.

IS verliest steeds meer terrein in Syrië en Irak. Raqqa is door de aanhoudende militaire druk niet langer houdbaar als uitvalsbasis, klinkt het. Daarom zouden de wapenexperts overgebracht zijn naar de vallei van de Eufraat. De leden van deze cel zouden nog niet eerder hebben samengewerkt, vermoeden de Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Het gebied waar de experten zich nu bevinden is de facto de nieuwe ‘hoofdstad’ van het kalifaat. Het bevindt zich tussen de steden Mayadin in Syrië en Qaim, net over de grens met Irak. Er zouden al ‘duizenden’ IS-aanhangers naar daar gevlucht zijn, onder wie een deel leiders.

‘Slechte kwaliteit’

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigt dat het vermoeden bestaat dat leiders wegtrekken uit Raqqa, maar rept met geen woord over een cel die chemische wapens zou ontwikkelen.

Kolonel Ryan Dillon, die deel uitmaakt van de coalitie die in de regio tegen IS vecht, kan evenmin bevestigen dat er gewerkt wordt aan chemische wapens. Hij wijst er wel op dat IS in het verleden al chemische wapens heeft gebruikt, maar die waren van slechte kwaliteit. ‘Dit is niet iets waarvan we willen dat ze er goed in worden’.