Grootste schoonmaakbedrijf van België wil screenen voor radicalisering
Foto: BELGAIMAGE

Het grootste schoonmaakbedrijf van het land, ISS, vraagt aan de regering dat haar schoonmakers die op ‘risicovolle plaatsen’ poetsen, kunnen worden gescreend. Het gaat om plaatsen die extra gevoelig zijn voor eventuele aanslagen, en plaatsen waar met delicate informatie wordt gewerkt.

Dit jaar nog wordt de wet gewijzigd die bepaalt welke beroepen gescreend moeten worden door Staatsveiligheid. In de nieuwe ‘wet betreffende de veiligheidsmachtigingen, attesten en adviezen’, wordt vastgelegd welke bedrijven en sectoren als ‘gevoelige plaatsen’ beschouwd kunnen worden waarin ‘gevoelige functies’ worden uitgeoefend. Het gaat voornamelijk om de farmaceutische sector, openbaar vervoer, en de telecomsector.

Schoonmaakbedrijf ISS wil dat een job in de schoonmaaksector ook beschouwd wordt als een ‘gevoelige functie’. Hun personeel werkt namelijk vaak op risicovolle werkplekken, ‘zoals financiële instellingen, IT-bedrijven, overheidsgebouwen of luchthavens’. De klanten van ISS zijn naar verluidt steeds bezorgder over de betrouwbaarheid van het schoonmaakpersoneel. De vraag komt dus vooral van klanten en bedrijven zelf.

Schoonmakers worden nu ook pas na een ‘strenge selectie en controle’ aangeworven. Zo werd de voorbije maanden één schoonmaker met sympathieën voor terreurgroep IS geïdentificeerd. Hij werd meteen ook van de ‘gevoelige werkplek’ verwijderd. ISS benadrukt wel dat het overgrote deel van het schoonmaakpersoneel onberispelijk gedrag vertoont. ‘99% van de schoonmakers oefent zijn job perfect uit. Hun reputatie mag niet beschadigd worden door een individu met slechte bedoelingen,’ aldus Kris Cloots, Ceo van ISS.

‘In de huidige maatschappelijk context moeten we alle garanties inbouwen dat alle mogelijke veiligheidsrisico’s onder controle worden gehouden. Op die manier kunnen we sneller ingrijpen wanneer we met verdachte individuen te maken krijgen, en kunnen we onze klanten een betere dienstverlening garanderen,’ zegt Cloots.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in