Chris Cornell, de 52-jarige zanger van grungegroep Soundgarden, is woensdag overleden na een concert in Detroit. De politie maakte donderdag bekend dat hij zelfdoding had gepleegd.

Het overlijden van Cornell komt onverwacht. Soundgarden was immers bezig aan een uitgebreide tournee in de Verenigde Staten. 'Zijn vrouw Vicky en familie zijn geschokt door zijn plotse overlijden. Zij zullen meewerken aan het onderzoek om de doodsoorzaak te achterhalen', verklaarde het management meteen na de feiten.

Een woordvoerder van de politie zei dat agenten rond middernacht door een vriend van de muzikant waren opgebeld. In het hotel waar hij verbleef vonden ze hem bewusteloos in de badkamer. Na een lijkschouwing kon vastgesteld worden dat de man zichzelf opgehangen had. Dat kon de politie donderdag bekendmaken.

Grunge

Met Soundgarden stond Cornell eind jaren 80 al mee aan de wieg van de grunge, die een toen nieuwe mix van punk en zware rock introduceerde. Binnen die beweging viel Soundgarden op omwille van het complexe gitaarwerk, en vooral door de aparte stem van Cornell. Die had een veel theatraler geluid dan andere groepen vanop het Sub Pop-label waarmee Soundgarden werd geassocieerd. 

In de vroege jaren negentig een internationale doorbraak, al werd de band nooit zo populair als generatiegenoten Nirvana en Pearl Jam. De groep scoorde bij ons ook met hits als Black Hole Sun en Spoonman. Soundgarden genoot ook een sterke live-reputatie, met passages op festivals als Pukkelpop, Pinkpop en Lollapalooza. In die periode was Cornell ook zanger van Temple of the Dog, een groep met leden van Pearl Jam, wat het nummer 'Hunger Strike' opleverde.

In de tweede helft van de jaren 90 werden de albums minder goed onthaald, en de groep gaf er de brui aan. Cornell begon toen met drie leden van het ook net gesplitte Rage Against The Machine het nieuwe project Audioslave, dat echter lauw werd onthaald. Parallel daarmee werkte hij aan een solocarrière. Zijn grootste succes op dat vlak was zijn bijdrage aan de soundtrack van de James Bondfilm 'Casino Royale'.

In 2010 kwam Soundgarden weer bijeen. De groep was regelmatig live te zien, en het kwam ook tot de opname van een nieuw album. De bijhorende tour bracht Soundgarden ook nog naar Graspop en Werchter Boutique.

*Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be*