Facebook krijgt een boete van 110 miljoen euro voor misleiding van de Europese Commissie en de gebruikers. Het bedrijf gebruikte ten onrechte data van Whatsapp.
De Amerikaanse techgigant had beloofd de gebruikersgegevens van de twee diensten niet met elkaar te koppelen, maar brak deels die belofte. In augustus vorig jaar voerde het bedrijf een wijziging van de algemene voorwaarden door die dat toch mogelijk maakt.
Misleidende informatie
Omdat Facebook onraad rook, stopte het bedrijf in november in Europa tijdelijk met het gebruiken van via WhatsApp verkregen gebruikersgegevens voor advertenties en vriendschapssuggesties. Maar dat was te laat.
De Europese Commissie beschuldigde Facebook er in december alsnog van foutieve of misleidende informatie te hebben gegeven over de overname van WhatsApp. Waarna het bedrijf te tijd kreeg om te reageren. Dat leidt nu uiteindelijk tot een boete van 110 miljoen euro.
Meerdere privacyschendingen
Een verrassing is dat niet. In meerdere Europese landen stond de datadeling al ter discussie. Zo oordeelde de rechter in Duitsland al dat data van Duitse WhatsApp-gebruikers niet door Facebook mogen worden gebruikt. Eerder besloot de Duitse privacywaakhond al dat de data niet gebruikt mocht worden. Ook in Italië kwam het al tot een uitspraak in het nadeel van Facebook.
Het is ook lang niet de eerste boete wegens privacyschending in Europa. In Frankrijk heeft privacyschending het bedrijf een boete van 150.000 dollar opgeleverd. Ook daar liet Facebook gebruikers niet weten hoe zijn data gebruikt wordt.
En vorige week nog waarschuwde ook de Nederlandse privacywaakhond AP dat Facebook ook bij onze noorderburen de wet overtreedt. Ook daar verwerkt Facebook persoonsgegevens van gebruikers en niet-gebruikers zonder hen daar volledig over te informeren. Momenteel bekijkt de toezichthouder of de overtredingen zijn beëindigd, zo niet riskeert het bedrijf van Mark Zuckerberg ook daar een sanctie.
Tweet van Vestager
De Europese Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager reageerde al op Twitter. Vestager benadruk dat de commissie accurate informatie nodig heeft om zijn werk goed te kunnen doen. ‘Het besluit van vandaag geeft een helder signaal af aan bedrijven dat zij moeten voldoen aan alle aspecten van de fusieregels van de EU, ook de verplichting om juiste informatie te verstrekken’’, aldus Europese mededingingscommissaris.
Een woordvoerder van Facebook benadrukte in een eerste reactie dat het bedrijf altijd ter goeder trouw heeft gehandeld en geantwoord heeft op alle vragen. 'De fouten die het bedrijf maakte in 2014 maakt waren onopzettelijk. De Commissie heeft ook erkend dat ze geen impact hadden op het onderzoek naar en de goedkeuring van de fusie'.