Vlaamse biotech heeft 500 openstaande vacatures
Foto: BELGAIMAGE

Meer dan 300 Vlaamse bedrijven in de biotechnologie en levenswetenschappen hebben 500 openstaande vacatures. Het gaat meestal om knelpuntberoepen.

De cluster is in Vlaanderen goed voor meer dan 20.000 directe en 80.000 indirecte jobs, meldt flanders.bio in het kader van het jaarlijkse congres ‘knowledge for growth’.

De meeste functieprofielen zijn voor de productie, zoals (bio)ingenieur, industrie-apotheker of ICT-expert. Maar er zijn ook jobs in onderzoek en ontwikkeling. ‘Voor de meeste openstaande vacatures zijn specifieke competenties nodig die bij pas afgestudeerde profielen ontbreken’, zegt woordvoerder Jonas De Backer (flanders.bio). ‘Het zijn knelpuntberoepen waarvoor flanders.bio samen met een aantal partners gerichte opleidingen zal organiseren rond de verschillende stappen binnen het productie- en onderzoeksproces.’

Het groeiend aantal openstaande vacatures wijst ook op de maturiteit van bedrijven in de cluster, zegt flanders.bio. Waar in 2013 nog 97 producten in de pijplijn zaten, worden dit jaar 151 producten klaargestoomd voor de markt.

De 300 Belgische bedrijven vertegenwoordigen voorts 18 pct van de beurswaarde van alle Europese biotechbedrijven (122 miljard euro). De Vlaamse biotechcluster behoort tot de top vijf in Europa.