‘Gesprek met Braziliaanse president over smeergeld opgenomen’
President Michel Temer Foto: REUTERS

Een gesprek waarin de Braziliaanse president Michel Temer zijn goedkeuring gaf om smeergeld te betalen, is opgenomen. Dat meldt de krant O Globo.

Temer kwam op 7 maart samen met Joesley Batista, een van de eigenaars van de groep J&F, het moederbedrijf van vleesgigant JBS, aldus de krant. Batista vertelde het staatshoofd dat hij geld overmaakte aan de voormalige leider van de kamer van Volksvertegenwoordigers Eduardo Cunha (die momenteel in de gevangenis zit, red.) om zijn stilte af te kopen. ‘Dat moet u blijven doen’, zou de president daarop hebben geantwoord.

‘President Michel Temer heeft nooit om betalingen gevraagd om de stilte te verkrijgen van ex-parlementslid Eduardo Cunha. Hij heeft niet deelgenomen aan een operatie die tot doel had om een bekentenis of een samenwerking met het gerecht van de voormalige parlementariër te vermijden, of dergelijke operatie goedgekeurd’, reageerde het presidentschap in een persbericht op de beschuldigingen.

Het Braziliaanse parket-generaal en het Hooggerechtshof lieten weten niet over informatie in verband met de zaak te beschikken.

Volgens de krant O Globo hebben Batista en zijn broer een akkoord ondertekend met het gerecht om informatie vrij te geven in het zogenaamde Petrobras-schandaal, in ruil voor strafvermindering. In het onderzoek naar het schandaal rond staatsbedrijf Petrobras zijn al talrijke corruptieonderzoeken geopend, onder meer naar verschillende ministers van Temers regering.

‘Gesprek met Braziliaanse president over smeergeld opgenomen’
Meteen na de bekendmaking van het nieuws kwamen manifestanten op straat die de afzetting van Temer eisten. Foto: AFP

Afzetting

Cunha werd in maart tot 15 jaar cel veroordeeld voor corruptie, het witwassen van geld en belastingontduiking. Hij was de bondgenoot van president Temer die er vorig jaar in slaagde de linkse president Dilma Rousseff af te zetten wegens het vermoedelijke ongeoorloofde knoeiwerk bij het opstellen van de begroting. De toenmalige vicepresident werd zo de nieuwe president van Brazilië.

Meteen na de bekendmaking van het nieuws door O Globo kwamen woensdagavond manifestanten op straat die de afzetting van Temer eisten. Congreslid Alessandro Moro van de duurzaamheidspartij Rede heeft bij de voorzitter van het Lagerhuis een aanvraag ingediend voor de afzetting van president Temer.

‘Gesprek met Braziliaanse president over smeergeld opgenomen’
Meteen na de bekendmaking van het nieuws kwamen manifestanten op straat die de afzetting van Temer eisten. Foto: REUTERS