Gezond de klok rond in Gent
Foodstorms Gent Foto: Foodstorms

Eetplekjes met de stempel ‘gezond’ schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Ook in Gent valt de trend op, waar vegetarische, gezonde en eerlijke voeding zich heeft ontpopt tot de favoriete maaltijd van jong en oud. Om het bos door de bomen te blijven zien, een selectie van tien nieuwe gezonde eetplekjes in studentenstad Gent.

Illie Mangaro 

'Puur, gezond en werelds', zo wordt Illie Mangaro aan Dok Noord beschreven. Oprichtster Ilse vertelt haar reisverhalen via fusion-recepten. Denk: lekker en gezond Thais, pittig Marokkaans en appetijtelijk Italiaans. Ook gastchefs uit binnen- en buitenland geven een originele toets aan de keuken van Illie Mangaro.

Foodstorms 

Vlakbij Sint-Jacobs heeft Foodstorms zijn pop-up opgezet. Een restaurantbeleving waar gewerkt wordt met een voornamelijk plantaardige keuken. Bij Foodstorms valt er steeds iets te beleven, zo zijn er de wekelijkse 'Falafel Wednesdayz', waar de Syrische Bilal het Midden-Oosten even naar België brengt. De pop-up is nog te bezoeken tot 17 juni. 

Way

In de creatieve keuken van Way worden u niet alleen salades, soep en broodjes voorgeschoteld, ook een selectie veganproof gerechten staan op de kaart. Daarnaast schenkt eigenares en barista Charlene De Buysere, die meerdere koffiekampioenschappen won binnen en buiten België, met trots eerlijke koffie in.  

Mie Vie

Eveneens vlakbij Sint-Jacobs serveert Mie Vie 'brunch, lunch en sweet hunge'. Veganistische maaltijden die de stempel 'huisgemaakt, diervriendelijk, honderd procent plantaardig en energierijk' krijgen. Goed voor de planeet én voor een goed gevulde buik dus.

Barbiet

Bij Barbiet wordt zowel ontbijt, lunch als speciale dranken opgediend. Veganistische ontbijtburrito's, huisgemaakte granola of een pannenkoek gemaakt van zoete aardappel en wortel, deze zaak schotelt alleen gerechten met een twist voor.

Foodmaker

Foodmaker opende pas een paar maanden geleden de deuren, maar is nu al een vast gegeven aan de Gentse Zuid. Hier kan elke gezondsheidfanaat zijn hart wel ophalen: de biologische groenten van Lieven Vanlommel komen helemaal tot hun recht in huisgemaakte wraps, salades en pasta's.

RAW Salad Company 

RAW wil in de voetsporen treden van de talloze saladebars in hartje New York. Hun missie: 'Iedereen voorzien van een heerlijk gezonde lunch en energierijke tussendoortjes.' Salades kunnen zowel gekozen worden uit het vast menu, als samengesteld worden volgens uw persoonlijke smaak. Met de verse salades wil RAW Salad Company 'een gezonde levensstijl aanmoedigen'.

ForzaFood

Dok Noord groeit steeds meer uit tot het walhalla van gezonde eetplekjes. Niet alleen Illie Mangaro, Way en RAW Salad Company hebben er zich gevestigd, ook ForzaFood heeft er een gezonde foodbar. Gluten- en lactosevrije salades, juices, smoothies en soep prijken er op de kaart. 

O'Yo

In de yoghurtbar van eigenaressen Ellis en Phaedra staat gezondheid centraal. Hun natuurlijke yoghurt wordt gemaakt zonder toevoegingen, bewaarmiddelen of suiker, maar bevat wel goede levende bacteriën. 'Deze goede bacteriën helpen onze spijsvertering te stimuleren en het immuunsysteem te versterken, en geven ons bijgevolg meer positieve energie.' Naast yoghurt met een gezonde topping naar keuze, worden er bij O'Yo ook salad bowls of wraps aangeboden.  

Madame Bakster

Zoete zondes die ook nog eens gezond zijn, ze bestaan. Bij Madame Bakster worden gezonde desserts met natuurlijke grondstoffen bereid. Begin dit jaar opende het koffiehuis, dat in geen tijd uitgroeide tot een fenomeen. Een brede waaier aan 'guiltfree' gebak wordt aangeboden: van avocado-citroen en banaan-kokos tot chocolade-tofu taart.