Homo's veel zichtbaarder op tv dan lesbiennes en transgenders
Foto: Belga
Homoseksualiteit komt door de jaren heen steeds vaker aan bod in de Vlaamse televisiejournaals, maar holebi’s zelf komen in verhouding niet vaker in beeld en krijgen ook niet meer spreektijd. Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek.

Sociologen van de KU Leuven onderzochten voor een periode van 14 jaar (2003-2016) de berichtgeving over holebi’s en homoseksualiteit in de Vlaamse zevenuurjournaals van VRT en VTM. Zij analyseerden elk nieuwsfragment waarin expliciet naar homoseksualiteit, holebi’s of transgenders wordt verwezen.

'We zien dat de aandacht voor holebi’s en transgenders in het nieuws is toegenomen', verduidelijkt onderzoeker Laura Jacobs. 'Homoseksualiteit wordt een belangrijker thema door de jaren heen.' De toegenomen aandacht voor homoseksualiteit vertaalt zich echter niet in méér zichtbaarheid en spreektijd voor holebi’s in het nieuws. 'Door de jaren heen is er een lichte daling van het aantal keren dat holebi’s spreektijd krijgen en in beeld komen.'

Opvallend: als ze wel in beeld of aan het woord komen, dan gaat het in bijna de helft van de gevallen om homo’s en in veel mindere mate lesbiennes en transgenders. 'We stellen vast dat homo’s een veel zichtbaardere groep zijn in de journaals', zegt onderzoeker Cecil Meeusen.

Kritische stem

Door de jaren heen is de thematiek van de verslaggeving over holebi’s verschoven. Waar ze voordien erg clichématig werden opgevoerd in nieuwsfragmenten over aids, seksualiteit of de gay pride, is er de laatste jaren meer aandacht voor de kwetsbare rol van holebi’s als slachtoffers van discriminatie en gay bashing. Daarbij wordt het belang van gelijke rechten ook vaker benadrukt. Tot slot valt op dat de kritische stem in het debat over holebi’s veelal uit religieuze hoek komt.

In totaal werden 446 nieuwsfragmenten onderzocht, waarvan 241 van VTM Nieuws (54 procent) en 205 van VRT Journaal (46 procent).

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig