België heeft goudkoorts op wereldfinale Bacardi Legacy

Nooit eerder stond een Belgische bartender zo dicht bij de eindoverwinning op een grote cocktailcompetitie als Ran Van Ongevalle. Volgende week dinsdag vindt de wereldfinale van Bacardi Legacy plaats in Berlijn, en met het drankje dat Ran voor deze wedstrijd maakte, geven insiders hem een grote kans op de eindwinst.

Er liggen spannende dagen in het verschiet voor de charismatische Ran, die samen met vader Jan en zussen Hannah en Noa de Knokse cocktailbar The Pharmacy runt. Op maandag 22 mei viert hij zijn 25ste verjaardag, de dag nadien betreedt hij de arena om te strijden voor de begeerde Bacardi Legacy-trofee. Áls hij tenminste de Final Eight haalt, na een slopende reeks voorrondes.

Rans flair en de degelijkheid van zijn drankje indachtig, gaan we daar stiekem van uit. Net als in andere bartenderwedstrijden worden deelnemers beoordeeld op hun techniek, presentatieskills en uiteraard de kwaliteit in het glas, maar Bacardi Legacy onderscheidt zich van de rest omdat het alles inzet op één drankje; één cocktail die zich in de rij van klassiekers als de mojito, de daiquiri of de Cuba Libre kan scharen.

‘Bacardi wil een rumcocktail vinden die over tien jaar nog steeds in bars over de hele wereld gemaakt zal worden’, aldus Frank Symoens, de Belgische ambassadeur van Bacardi Noord-Europa. ‘Wordt het drankje van onze deelnemers hun legacy, de stempel die ze drukken op de cocktailwereld?’

België heeft goudkoorts op wereldfinale Bacardi Legacy
België heeft goudkoorts op wereldfinale Bacardi Legacy

Ran, die een modellencarrière liet schieten om zich toe te leggen op cocktails, is befaamd voor zijn toewijding. Ook nu liet hij niets aan het toeval over om zich voor te bereiden op de ultieme krachtmeting in Berlijn.

Zijn cocktail heet de Clarita, een smaakvolle shortdrink waarin hij vooruitstrevende producten verwerkte. Bacardi Ocho, een minimum acht jaar lang gerijpte rum, vormt de basis van de cocktail. Daarop bouwt Ran verder met een Amontillado-sherry (een speciale sherrystijl, met veel droge en zoute noten), wat crème de cacao, een geutje absint en een scheutje gefilterd en gepasteuriseerd zeewater, afgetopt met enkele druppels olie van pindanoten.

België heeft goudkoorts op wereldfinale Bacardi Legacy

Waar andere deelnemers ongetwijfeld voor een zoetige longdrink zullen kiezen, slaat Ran dus resoluut de weg in van de innovatie. Een gewaagde zet, maar Ran is zeker van zijn stuk. ‘Zonder innovatie vind je geen nieuwe klassieker’, aldus Ran.

‘Als je kijkt naar de klassieke cocktails, zie je dat het vooral shortdrinks zijn. De Negroni, de Old Fashioned, de Manhattan – allemaal drankjes die ontstaan zijn door te kijken hoe je zonder het gebruik van sappen of siropen iets kunt creëren dat heel compact is van smaak. Als je de Clarita drinkt, proef je de rum, dan de chocolade, dan enkele toetsen van de sherry. Dan komen er enkele zilte toetsen door, dan ga je terug naar de sherry, enzovoort. De Clarita blijft evolueren in je mond. Ik wil het publiek tonen dat cocktails niet eenzijdig of flets hoeven te smaken, maar dat je er ook een rond smakenpalet in kunt steken.’

Aanstaande dinsdagavond weten we hoe Ran het ervan afgebracht heeft in Berlijn. Één ding is zeker: deze topper zal de Belgische kleuren met verve verdedigen. In zijn eigen woorden: ‘We gaan buzze geven.’