Blokker sluit 100 winkels en verkoopt zusterketens
Foto: Bart Dewaele

De Nederlandse winkelconcern Blokker gaat nog eens 100 winkels sluiten en verkoopt alle zusterketens. Onder meer Bart Smit en Leen Bakker staan te koop. 1.900 jobs zijn bedreigd

In februari raakte al bekend dat Blokker 69 van de 190 winkels in België sluit. Dat nieuws heeft Blokker Holding dinsdag nog een bevestigd in een persbericht. Daardoor staan 302 van de ruim 900 banen op de tocht.

Maar nu blijkt ook dat het moederbedrijf ook in Nederland grote schoonmaak houdt en alle zusterketens in de etalage zet. Daardoor zullen in de komende jaren tot 1.900 ontslagen vallen. Jobs die hoofdzakelijk zullen verdwijnen bij de winkels van Blokker en Marskramer, bij distributie en op het hoofdkantoor. In totaal werken daar nu zo’n 7.000 mensen.

Onrendabele locaties

De winkelketen sluit het komende jaar (van nu tot april 2018) een 100-tal winkels in Nederland. Het gaat om winkels die structureel verlieslatend zijn en veelal op onrendabele locaties staan. De circa vierhonderd vestigingen die na de ingreep overblijven, worden omgebouwd naar de nieuwste formule.

‘We realiseren ons heel goed dat deze aankondiging een grote impact heeft op onze medewerkers’, aldus topman Casper Meijer in het persbericht. Hij omschrijft de maatregelen als ‘ingrijpend maar noodzakelijk’.

Alle zusterketens in etalage

Op dit moment richt Blokker Holding zich met zeven winkelformules nog op drie markten: ‘huishoud’, ‘speelgoed’ en ‘wonen’. Dat is echter te veel om een goede focus te kunnen leggen in een steeds competitievere markt, zegt de groep in een persmededeling. De Nederlandse holding wil daarom enkel nog verder gaan met Blokker en de leiderspositie van die winkelketen behouden.

De groep verkoopt alle andere winkelketens, en dat zijn er heel wat. Blokker Holding zoekt nieuwe eigenaren voor speelgoedketens Intertoys (Intertoys, Bart Smit en Toys XL) en Maxi Toys, decoratiewinkel Xenos, low end retailer Big Bazar en woonwinkel Leen Bakker.

‘Het is de intentie om overige winkelbedrijven ‘intact’ te verkopen. De medewerkers van deze bedrijven zullen dan onderdak vinden bij de nieuwe eigenaren. Bij de te verkopen winkelbedrijven zijn circa 13.500 medewerkers in binnen- en buitenland werkzaam’, klinkt het bij Blokker Holding.