Biograaf Steve Jobs hard voor Apple
Foto: Roger Cremers - 2012
Apple is niet innovatief meer en wordt langs alle kanten voorbijgestoken, waarschuwt de biograaf van Steve Jobs . Dit is waar de Apple-baas volgens hem vandaag bezig zou mee zijn.

Walter Isaacson schreef de enige geautoriseerde en volledige biografie over Steve Jobs. Met als resultaat dat de man Steve Jobs kort voor zijn dood in twee jaar meer dan 40 keer heeft geïnterviewd. Hij volgt dan ook het bedrijf op de voet.

In een interview met CNBC gaf hij voor het eerst zijn visie op hoe Apple de erfenis van Steve Jobs beheert. En hij is allerminst lovend. Apple is volgens hem niet langer het meest innovatieve bedrijf ter wereld.

Google en Amazon zijn beter

‘Op het gebied van virtuele assistent komt de innovatie van Google en Amazon, maar niet van Apple’, geeft Isaacson als voorbeeld. Volgens Isaacson komt Apple met Siri daar veel te laat. Google Home en Amazon Echo zijn in de VS veruit de twee populairste Smart Home-apparaten. Hij heeft beide virtuele assisten thuis en speelt ze soms tegen elkaar uit om te kijken wie de beste is.

Isaacson heeft dan ook heimwee naar de tijd dat Apple nog ‘ a great company’ was. Innovatie was daarin de sleutel, maar vandaag is Apple enkel nog goed in uitvoering. En volgens Isaacson vloekt dat met het DNA van Apple.

Wat Steve Jobs zou doen

Met Steve Jobs zou dat anders zijn, denkt Isaacson. Als die vandaag nog zou leven dan zou hij volgens zijn biograaf wel bezig zijn met innovatie. ‘Draagbare technologie, zoals een smartwatch of een tv die met de stem bestuurbaar is. Hij zou ook de digitale camera-industrie lastigvallen of boeken schrijven.’

Volgens Isaacson moet CEO Tim Cook het bedrijf wakker schudden. ‘In eind februari komt er een aandeelhoudersvergadering. Dan moeten ze erover nadenken wie er als volgende aan boord moet komen.’