Winkeliers mogen dieven voortaan zelf beboeten
Foto: Photo News
Geen politie. Geen proces-verbaal. Verkopers zullen winkeldieven in de toekomst zelf kunnen straffen via een schadevergoeding.

Bijna geruisloos hebben de werkgeversorganisaties een belangrijke slag binnengehaald tijdens de superministerraad van afgelopen zondag. Ze stuurden er al langer op aan om sneller en kordater te kunnen optreden tegen winkeldieven. Nu krijgen ze hun zin. Vanaf volgend jaar zullen winkeliers niet meer naar de politie moeten bellen om op te treden tegen de boefjes. In plaats daarvan kunnen ze een ‘minnelijke schikking’ treffen. De facto komt dat erop neer dat de politie niet meer tussenbeide moet komen. 

‘Het is een overeenkomst tussen twee partijen. De winkeldief moet zijn schuld erkennen en bereid zijn om een schadevergoeding te betalen’, zegt Luc Ardies van buurtsuper.be, de Unizo-organisatie van supermarkten. Daarmee is de kous meteen ook af voor de dader. Er volgt geen lastige aanvaring meer met de politie en geen proces-verbaal. 

Beide partijen zullen wél nog een modelformulier moeten invullen en opsturen naar de politie. Daar drong minister van Justitie Koen Geens (CD&V) sterk op aan, zodat de politie zware recidivisten nog altijd kan vervolgen. ‘De regering vreesde dat ze geen zicht meer zou krijgen op die criminaliteit’, zegt Ardies. Geens hoopt nu dat winkeliers net sneller geneigd zullen zijn om aangifte te doen. ‘Elk jaar worden meer dan 20.000 winkeldiefstallen geregistreerd bij de federale politie’, zegt zijn woordvoerster. ‘De totale omvang is nog veel groter want veel winkeliers dienen nooit een klacht in omdat ze de administratieve rompslomp niet zien zitten.’

181 euro?
Na lang lobbywerk zijn de werkgeversorganisaties laaiend enthousiast. Ze moeten in de toekomst niet meer urenlang wachten op de politie die winkeldiefstallen niet meteen als grootste prioriteit ziet. Én ze kunnen eindelijk een duidelijk signaal geven aan de boefjes. 
Over het precieze bedrag dat de winkeliers kunnen eisen, moet nog onderhandeld worden. De regering denkt aan een maximale vergoeding van drie maal de waarde van het gestolen voorwerp. Unizo en NSZ mikken veeleer op een vaste schadevergoeding van 181 euro, naar Nederlands voorbeeld. Daar gaat 30 euro naar het incassobureau, de rest mag de winkelier houden. ‘Dat bedrag heeft het voordeel van de duidelijkheid’, zegt Ardies. ‘Winkeliers kunnen daar ook op afficheren, dat heeft een duidelijk ontradend effect.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in