Ziekenhuizen krijgen eenvoudige toegang tot thuisverpleegkundige dossiers
Foto: VUM

Het Wit-Gele Kruis en het Collaboratief Zorgplatform Vlaanderen (CoZo) werken samen om alle ziekenhuizen eenvoudige toegang te geven tot de patiëntendossiers van het Wit-Gele Kruis, en wel via het ‘mijnWGK’. Op termijn moet dit nieuw online platform de zorg voor, tijdens en na een ziekenhuisopname of bij een consultatie in het ziekenhuis verbeteren.

Dat ziekenhuizen geen gemakkelijke toegang hebben tot verpleegkundige dossiers van mensen die door het Wit-Gele Kruis behandeld worden, is voor die organisatie al jaren een bron van ergernis. Gegevensdeling in de zorg zou immers tot veel betere zorgen kunnen leiden. Daarom werd eind 2016 het online ‘mijnWGK’-platform gelanceerd.

In eerste fase kregen huisartsen toegang tot het platform via een beveiligde website en via een rechtstreekse link die geïntegreerd werd in de belangrijkste softwarepakketten voor huisartsen. De arts kon bekijken welke zorgen thuisverleend worden aan een patiënt van het Wit-Gele Kruis, hij kan de laatste parameters en observaties opvolgen, alsook verslagen of foto’s raadplegen. Intussen gebruiken reeds meer dan 3.500 artsen de applicatie.

In tweede fase optimaliseert het Wit-Gele Kruis nu ook de samenwerking met ziekenhuizen. Daardoor kunnen heel wat meer zorgverstrekkers met één druk op de knop kunnen meekijken in het dossier van de thuisverpleegkundige en feedback te geven aan de thuisverpleegkundige. Wel pas als de patiënt via een ‘informed consent’ uitdrukkelijk de toestemming heeft gegeven.

Optimale ruggengraat

‘IT wordt de ruggengraat van de transmurale zorg’, weet voorzitter van het Wit-Gele Kruis Piet Vanthemsche. ‘Onze verpleegkundigen registreren al meer dan vijf jaar alle gegevens van hun patiënten via tablets die permanent via 4G verbonden zijn met elkaar. Daardoor verloopt de interne gegevensdeling binnen de organisatie optimaal. Een jaar geleden namen we het initiatief om een project op te zetten om die gestructureerde gegevens ook op een veilige manier te kunnen delen met externen. We krijgen veel positieve reacties van huisartsen en zullen nu dankzij de link met CoZo ook ziekenhuizen en specialisten eenvoudig toegang geven tot het platform.’

De koppeling tussen het ‘mijnWGK’-platform en CoZo wordt in Vlaanderen en Brussel de komende maanden stelselmatig uitgerold. Ook de patiënten, hun vertrouwenspersonen en andere zorgverleners krijgen toegang tot het mijnWGK-platform en kunnen zo hun dossier opvolgen. Het Wit-Gele Kruis hoopt op die manier de zelfzorg van patiënten verder te stimuleren, de zorg naadloos te laten verlopen en de uitwisseling van patiëntengegevens vlotter te laten verlopen. CoZo en Wit-Gele Kruis bekijken intussen hoe ze de koppeling tussen beide systemen ook kunnen inzetten in de projecten rond thuishospitalisatie, mobile Health en chronische zorg.