‘Beter een e-mail te weinig openen dan eentje te veel’
Foto: EPA

Het Centrum voor Cyberveiligheid (CCB) heeft enkele meldingen binnengekregen van Belgische kmo’s die het slachtoffer zijn geworden van de wereldwijde cyberaanval met ransomware, maar de impact is beperkt gebleven. Dat zegt Miguel De Bruycker, directeur van het CCB, maandagochtend.

Bij de start van de werkweek, wanneer heel wat pc’s in bedrijven weer worden opgestart, was het uitkijken of de tol van de wereldwijde cyberaanval, die afgelopen weekend werd ingezet, niet nog zou oplopen. Voor ons land blijkt een en ander goed mee te vallen. Een handvol kmo’s heeft de ransomware binnengekregen, maar doordat ze een back-up hadden geïnstalleerd, hebben ze verder onheil kunnen vermijden.

‘De impact is beperkt gebleven in ons land’, aldus Miguel De Bruycker. ‘Al wil ik dat voor de bedrijven in kwestie niet minimaliseren. Het is geen lachertje en behoorlijk vervelend als je besmet bent geraakt.’

De CCB-directeur roept bedrijven en werknemers de komende dagen op tot extra waakzaamheid: e-mails die je niet verwacht, laat je beter dicht. ‘Beter een e-mail te weinig openen dan eentje te veel’, adviseert De Bruycker.

Kill switch

De aanval met ransomware, waarbij bestanden op pc’s worden geblokkeerd tenzij er ‘losgeld’ wordt gegeven, trof al minstens 200.000 computers in zeker 150 verschillende landen. Even leek het einde van de wereldwijde cyberaanval in zicht toen een Britse onderzoeker zaterdag toevallig een kill switch vond om het virus te stoppen. Zondag sijpelden echter de eerste berichten binnen dat ook andere versies van het virus, waarvan de kill switch nog altijd niet gevonden is, circuleerden.

De ransomware kon zich verspreiden door gebruik te maken van een lek binnen het besturingssysteem van Microsoft Windows en werd gestolen van bij de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

Microsoft heeft intussen een beveiligingsupdate klaar die het lek dat door de ransomware wordt uitgebuit, dichttimmert. Gezien de agressiviteit van deze aanval heeft de softwaremaker deze ‘patch’ ook beschikbaar gemaakt voor Windows XP en andere Windows-versies die niet meer ondersteund werden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig