Kan ik mijn fietsverkeer naar het station fiscaal aftrekken?
Mijn werkgever betaalt mijn treinabonnement. Ik moet elke dag om van mijn thuis naar het station te geraken 5 km enkel richting fietsen (50 km per week dus). Ik vroeg me af of ik dit op een of andere manier als kost kan inbrengen in mijn belastingaangifte.

U gebruikt het openbaar vervoer (trein) én de fiets voor uw dagelijks woon-werktraject. De vergoeding die uw werkgever betaalt voor uw treinabonnement, wordt in principe als belastbare ‘terugbetaling woonwerk-verkeer’ op uw fiscale inkomstenfiche 281.10 vermeld (rubriek 18 a) en moet u aangeven naast code *254 van vak IV. Maar u kunt die vergoeding ook weer meteen vrijstellen voor het volledige bedrag door dat bedrag te vermelden in de daaropvolgende code 255. De terugbetaling van uw abonnement blijft zo onbelast.

Voor het deel van het woon-werktraject dat u met uw fiets aflegt, kan uw werkgever u een belastingvrije vergoeding tot 22 cent per kilometer betalen. Dat is echter een gunst en geen verplichting. Ook kunt u, als u uw werkelijke beroepskosten bewijst en dus geen aanspraak maakt op het wettelijk kostenforfait, uw ‘fietskosten’ inbrengen voor eenzelfde bedrag van 22 cent per kilometer woon-werkverkeer die u aflegt met de fiets. Voor naar schatting 220 werkdagen levert dat echter amper 484 euro beroepskosten op (220 x 5 km x 2 x 22 cent). En dat bedrag weegt niet op tegen uw wettelijk kostenforfait van gemiddeld 3500 à 4000 euro.

Bovendien verliest u de belastingvrijstelling van de terugbetaling van uw treinabonnement als u uw werkelijke kosten bewijst. U kunt dus, naast 15 cent per km voor de verplaatsing met de trein, 22 cent per km voor de verplaatsing met de fiets inbrengen als werkelijke kosten, maar u doet dat beter niet want het voordeel weegt wellicht niet op tegen het nadeel: verlies van belastingvrijstelling terugbetaling treinabonnement. U zou dus al meer werkelijke kosten moeten kunnen bewijzen dan het totale bedrag van uw wettelijk kostenforfait en de werkgeverstussenkomst in uw treinabonnement samen, vooraleer u er fiscaal aan verdient. En dat lijkt me niet evident.

U kunt wel altijd bij uw werkgever de mogelijkheid aankaarten om ook voor uw fietstraject van hem een vergoeding te krijgen. Die is voor dit jaar, inkomsten van 2017, van belasting vrijgesteld tot maximaal 23 cent per woon-werkverkeerkilometer.  

De experts van Wolters Kluwer beantwoorden dagelijks een vaak voorkomende belastingvraag die lezers ons gesteld hebben.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig