Tijdens het Eurovisiesongfestival in het Oekraïense Kiev is de Belgische inzending Blanche zaterdag op de vierde plaats geëindigd. Ze kreeg in totaal 363 punten voor haar nummer ‘City Lights’. Een knappe prestatie, maar hoe hebben de kijkers en de jury’s van de deelnemende landen precies voor haar gestemd?

Punten van de vakjury voor België

Tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival was er slechts één land dat Blanche twaalf punten gaf. Dat was Ierland. Verder kreeg ze een mooie tien punten van Letland en Polen. De vakjury uit Portugal, San Marino en Israël gaf België dan weer acht punten.

De meer teleurstellende twee punten kregen we onder meer van onze noorderburen uit Nederland. De Belgische inzending kreeg in totaal 108 punten van de jury’s van 21 deelnemende landen.

Zo hebben kijkers en jury’s voor België gestemd tijdens Eurosong
Foto: Eurovision.tv

Punten van de kijkers voor België

Haar vierde plaats heeft Blanche vooral te danken aan de televoters. De kijkers van vier landen gaven haar de volle twaalf punten: Zweden, Estland, Letland en Polen. Maar liefst zes landen schonken België tien punten: Portugal, Nederland, Litouwen, Finland, Duitsland en IJsland. De kijkers uit Frankrijk, Oostenrijk en Hongarije deelden acht punten uit.

In totaal kreeg ons land van 40 landen punten. Goed voor 255 punten.

Zo hebben kijkers en jury’s voor België gestemd tijdens Eurosong
(De landen die België 4 - 3 en 2 punten gaven, staan niet in bovenstaande kolom) Foto: Eurovision.tv

Punten van de Belgische kijkers

Ook in België werd er zaterdagavond lustig gestemd voor de favoriete deelnemers van het Eurovisiesongfestival. De uiteindelijke winnaar Portugal was duidelijk ook de lieveling van de Belgische televoters.

Nederland mocht voor ons op de tweede plaats staan en Bulgarije op de derde.

Zo hebben kijkers en jury’s voor België gestemd tijdens Eurosong
Foto: Eurovision.tv

Punten van de Belgische vakjury

De vakjury van België schonk de twaalf punten aan de kandidaat uit Zweden. De tien punten gingen naar Bulgarije, de acht punten naar Portugal.

Verder kregen ook Noorwegen, Australië, Cyprus, Azerbeidzjan, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk punten van ons.

Opvallend: Nederland staat dus niet in het lijstje.

Zo hebben kijkers en jury’s voor België gestemd tijdens Eurosong
Foto: Eurovision.tv

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in