Jeroen Olyslaegers wint (laatste) Fintro Literatuurprijs
Foto: Jan Van der Perre

Jeroen Olyslaegers heeft de Fintro Literatuurprijs gewonnen met zijn roman ‘Wil’. De Vlaamse auteur wordt bekroond met 25.000 euro. De Fintro Literatuurprijs, de voormalige Gouden Boekenuil, werd gisteren nog maar voor de tweede keer uitgereikt, maar het was meteen ook de laatste keer.

‘Een boek dat erin slaagt om zo te verontrusten, is een klassieker. Het hoort thuis op de plank tussen Boon en Claus’, zo klonk het oordeel van De Standaard na het lezen van Wil. Olyslaegers wordt voor zijn vijfde roman bekroond met 25.000 euro en een kunstwerk van Nick Ervinck.

In het juryverslag van de Fintro Literatuurprijs heet het dat het boek 'niet los kan gezien worden van de maatschappelijke context'. 'Een boek dat binnen die context onontkoombaar wil zijn en daarin slaagt. Een boek vol ambitie, morele complexiteit en lucide taal. Uiteindelijk koos de jury voor de literaire oerkreet die klonk uit de roman Wil van Jeroen Olyslaegers.'

Ook Het Smelt van Lize Spit stond op de shortlist van de Fintro Literatuurprijs, de vroegere Gouden Boekenuil. Naast de twee Vlamingen maakten ook de Nederlanders Richard Hemker (Hoogmoed), Martin Michael Driessen (Rivieren) en Donald Niedekker (Oksana) kans op de prijs.

Olyslaegers won eveneens de prijs van de lezersjury, goed voor 2.500 euro. Dit boek was sowieso al een mijlpaal, zei hij achteraf, omdat het geschreven is in een stijl die hij heeft kunnen uitpuren, en waarvan we in de toekomst nog meer gelijkaardige boeken zullen verwachten. De auteur heeft het gevoel dat zijn publiek vanaf nu alleen maar groter kan worden. De eerste twee delen van de trilogie waarvan 'Wil' het derde deel is, worden in het najaar opnieuw uitgebracht.

'Het is nu lente in mijn leven, er komt nog een zomer aan, ik ben door de woestijn gegaan en de boom staat nu in bloei', zo verwoordt Olyslaegers zelf dit hoogtepunt in zijn carrière. Vorige week greep hij met Wil, dat al vertaald werd in het Engels, Frans, Duits en Tsjechisch nog naast de Libris Literatuur Prijs. 'Wat een fucking week', aldus Olyslaegers.

Laatste keer

De Fintro Literatuurprijs, de voormalige Gouden Boekenuil,  werd zondag nog maar voor de tweede keer uitgereikt, maar het was meteen ook de laatste keer. Boek.be is samen met de  VRT op zoek naar een alternatieve manier om het brede publiek warm te maken voor literatuur, een ‘nieuw format van een literaire prijs’, die nu nog geen vaste contouren heeft.

Verschillende kanalen van de VRT zouden daarbij worden ingeschakeld. Fintro blijft aan boord als sponsor, maar wat er ook uit de bus zal komen, het zal niet meer onder de vlag ‘Fintro Literatuurprijs’ varen.