In welke auto Emmanuel Macron zijn eerste rit zou maken als president van Frankrijk, was een goed bewaard geheim.

Dat het een Frans merk zou zijn, was zeker. Maar welk merk en welk model? De keuze is gevallen op een DS7 Crossback van DS Automobiles. In een omgebouwde versie rijdt Macron vandaag over de Champs Elysée, onder meer met een open dak.

Het merk is in 2015 ontstaan als afsplitsing van het merk Citroën, maar behoort tot het PSA Peugeot Citroën-concern.

François Hollande begon zijn presidentschap in een Citroën van hetzelfde autoconcern. In de regen reed hij in een DS5 Hybride, vandaag liet hij het Elysée in een DS5 achter zich.

De autobouwer heeft goed gelobbyd om de presidentiële auto te mogen leveren, en kon snel aantonen dat ze een auto konden maken die aan de vereisten van het Elysée voldeed. Volgens Le Monde hoopte het bedrijf stiekem dat François Hollande zichzelf niet zou opvolgen. Anders zou er geen ceremoniële machtsoverdracht geweest zijn.

De keuze van een presidentiële auto is altijd symbolisch. Het Franse merk Citroën heeft vaak al de voorkeur genoten van Franse presidenten. DS Automobiles is dan weer het jongste automerk van Frankrijk.

Hollande brak vijf jaar geleden met de grote ceremoniële limousines en koos voor een verhoogde wagen. De DS7 Crossback van Macron is een SUV. Het zou een keuze voor moderniteit etaleren.