Grote cyberaanval: ‘Opletten wanneer u maandag gaat werken’
Foto: EPA

De grootschalige cyberaanval met ransomware heeft sinds vrijdagavond al 200.000 bedrijven en mensen getroffen in minstens 150 landen. Europol waarschuwt dat er maandag nog meer schade kan volgen, wanneer werknemers na een weekend thuis terug aan het werk gaan.

Het lijkt erop dat er steeds meer bedrijven het slachtoffer zijn geworden van de wereldwijde cyberaanval met ransomware. Volgens Europol-topman Rob Wainwright is er al sprake van 200.000 slachtoffers in minstens 150 landen. Het gaat in de eerste plaats om bedrijven, zo zei hij in een interview met ITV. Zaterdagavond was nog sprake van zowat 75.000 slachtoffers.

‘We voeren jaarlijks tegen zowat tweehonderd cyberaanvallen operaties uit, maar hebben nog nooit zoiets meegemaakt als dit’, beklemtoonde Wainwright. Net als veel specialisten vreest hij bovendien dat het aantal slachtoffers maandagochtend nog zal toenemen, wanneer mensen op het werk aankomen en hun computer aanzetten.

‘Het probleem zal wellicht nog escaleren. We zien het aantal slachtoffers alleen maar toenemen’, aldus nog Wright. Al is er ook een beetje goed nieuws. Zo heeft de topman gemerkt dat er tot nog toe slechts weinig mensen zijn overgegaan tot een betaling. Iets wat ook wereldwijd algemeen wordt afgeraden door veiligheidsexperts.

Daders

Volgens Wainwright zal het erg moeilijk zijn om de daders achter de cyberaanval te identificeren of zelfs maar te lokaliseren. 'We voeren een ingewikkelde strijd tegen steeds gesofisticeerdere groepen cybercriminelen die via encryptie hun activiteiten kunnen verdoezelen', aldus de Europol-topman.

Oliver Gower van het Britse National Crime Agency waarschuwt cybercriminelen echter. 'Ze kunnen misschien denken dat ze incognito werken, maar we gaan ons hele arsenaal aanwenden om hen voor de rechter te brengen', benadrukt hij.

Binnen het centrum rond cybercrime bij Europol is intussen al een speciaal team samengesteld om onderzoeken naar de aanval te ondersteunen. Naar de motieven van de daders is het voorlopig raden.

Moet u zich zorgen maken?

Hoeveel zorgen moet u zich als modale thuisgebruiker maken over de gijzelsoftware WannaCry die sinds vrijdag de ronde doet? ‘Het is een gevaarlijk stukje software, en de schaal waarop het zich verspreidt is enorm’, zegt Eddy Willems, security-expert bij GData in een reactie. ‘Ransomware of gijzelsoftware is een zeer grote bedreiging, maar als u een recente versie van Windows gebruikt, altijd netjes systeemupdates installeert en beveiligingssoftware hebt draaien, valt het risico dat u besmet raakt met deze WannaCry-variant wel mee.’