Emmanuel Macron maakt maandag de naam van zijn eerste minister bekend, zo heeft de omgeving van de nieuwe Franse president aan het Franse persbureau AFP bevestigd.François Hollande heeft zondagochtend officieel de macht overgedragen aan zijn opvolger.

Hollande ontving Macron, die vorige week de extreemrechtse presidentskandidate Marine Le Pen versloeg, om 10.00 uur op de presidentiële ambtswoning. 'Première dame' Brigitte Macron was tien minuten voor haar man al aangekomen op het Elysée. Ze zal samen met de nieuwe president haar intrek nemen in het presidentieel paleis.

Na de officiële verwelkoming zaten de uittredende president en zijn opvolger samen in het presidentiële bureau, waar Emmanuel Macron een reeks staatsgeheimen en de nucleaire codes overhandigd kreeg. Dat onderhoud duurde ongeveer een uur, heel wat langer dan de geplande twintig minuten. 

Daarna vertrok Hollande en volgde de officiële ceremonie waarop Macron werd ingezworen als nieuwe Franse president. In zijn eerste toespraak als president beloofde Macron dat hij de verdeeldheid in de Franse samenleving wil overbruggen. 'De Fransen hebben voor hoop gekozen en de toekomst omarmd', klonk het. 'De verantwoordelijkheid die ik heb gekregen is een hoop. We hebben een sterk Frankrijk nodig.' 

De Franse president herhaalde dat hij het vertrouwen van de Fransen wil herstellen. 'De macht van Frankrijk is niet tanende. We hebben alle troeven in handen om een groot land te blijven. We staan op het punt van een grote renaissance. De wereld en Europa hebben Frankrijk meer dan ooit nodig, een een sterk Frankrijk. Dat zich uitspreekt voor vrijheid en solidariteit.'

'Vanaf vanavond zal ik aan het werk zijn', besloot hij. Maandag maakt hij de naam van zijn eerste minister bekend, zo heeft zijn omgeving aan het Franse persbureau AFP laten weten. Favoriet voor de post is burgemeester Edouard Philippe van Le Havre. Hij maakt deel uit van Les Républicains.

In de namiddag bracht Macron onder meer nog hulde aan het graf van de onbekende soldaat aan de Arc de Triomphe op de Champs-Elysées. 

Met zijn 39 jaar wordt hij de jongste Franse president ooit. Zijn eerste week als president wordt druk. Maandag gaat hij naar Berlijn voor een ontmoeting met bondskanselier Angela Merkel. Verwacht wordt dat hij ook gaat aankondigen wie de nieuwe premier wordt. Daarnaast is het vooral uitkijken naar de uitslag van de parlementsverkiezingen van 11 en 18 juni. De voormalige zakenbankier en oud-econmieminister onder Hollande is met zijn jonge beweging immers allerminst zeker van een meerderheid in de Assemblée nationale.

Hollande

De nieuwe president betekent het einde van Hollande als president. Nooit is een president minder populair geweest dan hij: in oktober 2016 vond nog slechts 4 procent van de Fransen dat hij ‘goed bezig’ was. François Hollande trok zondag na zijn vertrek op het Elysée naar het PS-hoofdkwartier aan de rue de Solférino. De voormalige president die zich niet opnieuw kandidaat had gesteld na zijn eerste mandaat, legde de laatste meters te voet af langs een erehaag van militanten en sympathisanten. 'Ik laat Frankrijk achter in een veel betere staat dan waarin ik het gevonden ha'", zei hij daar onder meer nog.