Franse machtsoverdracht onder hoge beveiliging
Archiefbeeld mei 2017 Foto: AP

Zowat 1.500 politiemensen zullen zondag paraat staan om de veiligheid te garanderen wanneer Emmanuel Macron als achtste president van de Franse Republiek de sleutels van het Elysée in handen krijgt van uittredend president François Hollande.

Hollande ontvangt Macron om 10 uur op de presidentiële ambtswoning. Een kwartier eerder zal het verkeer in de omgeving worden stilgelegd, inclusief op de Champs-Elysées en aan de Arc de Triomphe.

Na de officiële verwelkoming zullen de uittredende president en zijn opvolger een twintigtal minuten samenzitten in het presidentiële bureau, waar Emmanuel Macron een reeks staatsgeheimen en de nucleaire codes overhandigd zal krijgen. Nadat Hollande het Elysée omstreeks 10.30 uur verlaten heeft, volgt dan de eerste toespraak van president Macron.

Nadien brengt Macron onder meer nog hulde aan het graf van de onbekende soldaat aan de Arc de Triomphe op de Champs-Elysées. De grote laan is een van de toeristische toplocaties in Parijs, maar vorige maand nog vond er een aanslag plaats waarbij een terrorist een politieman doodschoot.