Gouden Leeuw voor Duits paviljoen in Venetië
Foto: EPA

Het paviljoen van Duitsland kreeg vanmorgen de Gouden Leeuw uitgereikt voor beste landendeelname. De solo van Anne Imhof, met als titel Faust, werd geprezen als ‘een krachtige en ontregelende installatie, die dwingende vragen stelt over onze tijd’.

De jury stipte aan dat publiek in een toestand van angst wordt gebracht en dat Imhof een sterke combinatie gemaakt heeft van objecten, beelden, lichamen en klank.

Het Duits paviljoen duikt in veel toptien-lijstjes op van de 57ste editie van de Biënnale. Anne Imhof stripte het Duitse paviljoen, om een glazen kooi over te houden waarin performers lijken te verdwalen. Er klinkt oorverdovende postpunk-muziek, aan het paviljoen is ook een kennel met Dobermanhonden verbonden. Anne Imhof (1978) maakt complexe, performatieve installatiekunst over thema’s als geweld, macht en angst, maar het is aan de bezoeker om er zich al dan niet aan over te leveren.

Ook de Gouden Leeuw voor de beste kunstenaar ging naar Duitsland. Franz Erhard Walther (1938) is in de Arsenale een van de vele vertegenwoordigers van textielkunst. Hoe hij omgaat met zijn kleurrijke doeken en vormen houdt het midden tussen schilderen en beeldhouwen.

De Zilveren Leeuw voor een veelbelovende jonge kunstenaar ging naar de Brits-Egyptische Hassan Khan, die voor de tuin van de Arsenale een betoverende klankcompositie maakte.

Speciale vermeldingen waren er voor het Braziliaans paviljoen, voor de Kosovaarse kunstenaar Petrit Halilaj en voor de videokunstenaar Charles Atlas. Hij werkte lang samen met de Amerikaanse choreograaf Merce Cunningham en is in de Biënnale vertegenwoordigd met een recente installatie op een veelvoud aan schermen. Ze toont onder meer een serie 44 zonsondergangen met als titel Kiss the sun goodbye, op het ritme van grote digitale klokken die aftellen van achttien minuten naar nul.

De Biennale van Venetië loopt tot 26 november. Het Belgisch paviljoen is gewijd aan recente fotowerken van Dirk Braecman, in de centrale tentoonstelling is ook de Waalse kunstenares Edith Dekyndt vertegenwoordigd.