Blanche is gelanceerd om vanavond in Kiev de prestatie van Loïc Nottet te herhalen en vierde te worden. Maar wie wint? Een man, want die hebben van het begin de top drie bezet - en bijna zeker niet iemand die in het Engels zingt. En dat in een jaar dat iederéén voor het Engels koos.

Nu wordt de finale van het Eurovisiesongfestival toch nog spannend. Twee weken lang stond ‘Occidentali’s karma’ van de Italiaan Francesco Gabbani onbedreigd op nummer één in alle polls. Maar gisteren klom de Portugese inzending ‘Amar pelos dois’ van Salvador Sobral naar gelijke hoogte, om tegen de avond met een toch merkbare voorsprong Gabbani voorbij te steken.

De halve finale, die een serieuze handicap leek voor de tengere Portugees - hij wacht op een harttransplantatie - is een voordeel geworden. Tweehonderd miljoen kijkers konden hem dinsdag zijn bossa nova-achtige liedje horen croonen.

Italië is een van de ‘grote vijf’, met het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland en Frankrijk, die automatisch geplaatst zijn voor de finale. Dat betekent dat alleen de hardcore Songcontestinista’s de video al hebben opgezocht en bekeken. De Italianen kennen het natuurlijk ook, maar die mogen niet op Gabbani stemmen.

Dus is de vraag wie wint: het mooie liedje dat verfrissend afsteekt tussen de stompers en weidse ballads, of het - prettige, maar minder originele - liedje dat met veel meer show wordt gebracht. Gabbani brengt een danser in gorillapak mee om de tekst van zijn song aanschouwelijk te maken: we zijn een bende oppervlakkige apen die denken dat alles met consumeren kan worden opgelost.

Enige visualisering kan nooit kwaad, want Gabbani zingt in het Italiaans. En Sobral in het Portugees. Voor u ‘duh!’ roept: ze zijn daarmee grote uitzonderingen. 35 van de 42 deelnemers zongen in het Engels. Nog eens drie zingen half in het Engels.

De Kroatische deelnemer Jacques Houdek is misschien de meest Europese. Die zingt in het Italiaans en Engels, niét in het Kroatisch. Manel Navarro uit Spanje mengt Spaans en Engels, Alma uit Frankrijk zingt Frans en Engels. Zelfs de Galliërs die jarenlang moedig weerstand boden aan de Engelse lawine, inderdaad.

Wat met Blanche?

Blanche staat sinds woensdagochtend onwrikbaar op de vierde plaats bij de bookmakers, na Kristian Kostov van Bulgarije. De zeventienjarige zangeres is daarmee de eerste vrouw in de mannelijkste kopgroep in jaren. Voor de vijfde plek tipt iedereen Robin Bengtsson uit Zweden. Voor de zesde op de Engelse Lucie Jones, maar dat moeten we nog zien gebeuren.

Traditioneel kleuren de polls wat in het voordeel van de Britse inzending, omdat de meeste bookmakers nu eenmaal Britse firma’s zijn, en de Britten ook chauvinistisch gokken. Maar ‘Never give up on you’ is een zeer traditionele ballad zonder sterk refrein. Hoe mooi Jones hem ook zingt, hij blijft niet hangen. Dan is het een nadeel dat de meeste kijkers hem vanavond voor het eerst zullen horen.

Mannen alom dus, en de drie presentatoren Oleksandr Skisjko, Volodimir Ostapsjoek en Timoer Mirosjntsjenko zijn ook al mannen. Blijkbaar was er in Oekraïne niet één vrouw te vinden die grappig is én kan presenteren in een vreemde taal. Dat was toch de uitleg. Vrouwen in heel Europa en Australië zitten dan ook straks, lichtjes in hun gat gebeten, te kijken of Oleksandr, Volodimir en Timoer straks, terwijl de kijkers kunnen stemmen, iets grappigers brengen dan deze sketch van Petra Mede en Mans Zelmerlow vorig jaar:

Onze Noorderburen zijn sinds hun halve finale donderdag opgerukt in de rankings, maar alles wijst erop dat ‘Lights and shadows’ van O’G3NE net buiten de top tien strandt. En Oekraïne, dat als winnaar van vorig jaar ook automatisch voor de finale was geplaatst? Er is over O. Torvalds ‘Time’ erg weinig geschreven en gezegd, en dat zal vanavond niet nog beginnen.

Omdat Rusland al voor het festival afviel, verwachten we vanavond geen politiek gekleurde verrassingsstemmen zoals vorig jaar. (Al zullen de Britten gegarandeerd zeggen dat Lucie Jones gestraft wordt voor de Brexit, als ze niet zo hoog eindigt als ze verwachten.)

Als het aan ons ligt, mag Blanche overigens over Bulgarije heen springen: ‘City lights’ is een veel sterker en origineler nummer dan ‘Beautiful mess’ van Kostov. Maar ze zingt als 23ste van de 26 deelnemers, dat is lang wachten - en niet goed voor de stress. En omdat Bulgarije de enige kandidaat uit het voormalige Oostblok in de kopgroep is, zou een verrassing eerder de andere richting uitgaan: als alle buren van Bulgarije voor Kostov stemmen, kan die nog over Italië of Portugal heenspringen.

Dit is de volgorde van vanavond. De uitzending begint omstreeks 21 uur.

 

 1. Israël: Imri Ziv, 'I feel alive'
 2. Polen: Kasia Mos, 'Flashlight'
 3. Wit-Rusland: Navi, 'Historyja majho zyccia'
 4. Oostenrijk: Nathan Trent, 'Running on air'
 5. Armenië: Artsvik, 'Fly with me'
 6. Nederland: O'G3NE, 'Lights and shadows'
 7. Moldavië: SunStroke Project, 'Hey, mamma!'
 8. Hongarije: Joci Pápai, 'Origo'
 9. Italië: Francesco Gabbani, 'Occidentali's karma'
 10. Denemarken: Anja Nissen, 'Where I am'
 11. Portugal: Salvador Sobral, 'Amar pelos dois'
 12. Azerbeidzjan: Dihaj, 'Skeletons'
 13. Kroatië: Jacques Houdek, 'My friend'
 14. Australië: Isaiah Firebrace; 'Don't come easy'
 15. Griekenland: Demy, 'This is your love'
 16. Spanje: Manel Navarro, 'Do it for your lover'
 17. Noorwegen: JOWST ft Aleksander Walmann, 'Grab the moment'
 18. Verenigd Koninkrijk: Lucie Jones, 'Never give up on you'
 19. Cyprus: Hovig, 'Gravity'
 20. Roemenië: Ilinca ft Alex Florea, 'Yodel it!'
 21. Duitsland: Levina, 'Perfect life'
 22. Oekraïne: O. Torvald, 'Time'
 23. België: Blanche, 'City lights'
 24. Zweden: Robin Bengtsson, 'I can't go on'
 25. Bulgarije: Kristian Kostov, 'Beautiful mess'
 26. Frankrijk: Alma, 'Requiem'