Discuswerper Philip Milanov wint Diamond League in Shanghai maar grijpt naast WK-minimum
Foto: REUTERS

Philip Milanov heeft zaterdag de competitie in het discuswerpen gewonnen op de tweede manche van de Diamond League in het Chinese Shanghai.

Milanov gooide de discus bij zijn derde van zes pogingen 64,94m ver, zes centimeter onder het minimum om zich te plaatsen voor het WK in Londen (4-13 augustus). Hij verbeterde wel zijn seizoensbeste prestatie (die 62,95m bedroeg).

De 25-jarige Milanov, goed voor zilver op het WK 2015 en EK 2016, heeft een persoonlijk (en tevens Belgisch) record van 67,26m. Dat vestigde hij op 6 mei 2016 in Doha. Voor Milanov is het zijn tweede overwinning in de Diamond League, na Londen 2015.

De Poolse viceolympisch kampioen Piotr Malachowski, tevens regerend wereld- en Europees kampioen, eindigde als tweede met een worp van 64,36m. De Zweed Daniel Stahl vervolledigde het podium met een worp van 64,14m. Philip Milanov was de enige Belgische deelnemer aan de Diamond Leaguemeeting in Shanghai.

“Tevreden, maar afstand is niet perfect”

Milanov reageerde tevreden na de tweede Diamond League-overwinning uit zijn carrière. “Voor een van mijn eerste wedstrijden is dit goed”, zei hij, ook al was er lichte ontgoocheling omdat hij op slechts zes centimeter van de WK-limiet (65m00) strandde. “De afstand is niet perfect, maar ik heb er vertrouwen in dat de betere vorm nog komt. Mijn trainingen gingen de afgelopen maanden met ups en downs, en ik ben nog wat op zoek naar ritme en continuïteit. Voor een van mijn eerste wedstrijden is dit goed.”

Honderd procent tevreden was de Bruggeling met Bulgaarse roots niet. “Ik voelde me sterk en deed twee worpen die volgens mij voorbij de 65 meter vlogen, maar ik kreeg twee keer een rode vlag. Dat was een beetje ontgoochelend.”