Uw vingerafdruk staat straks op uw identiteitskaart
Foto: getty images
We krijgen biometrische identiteitskaarten: op de chip zullen vingerafdrukken bewaard worden. Maar een databank komt er niet.

Officieel wordt het allemaal zondag pas beslist, op de eerste van drie thematische federale ministerraden, maar er is wel consensus gegroeid over de zogeheten biometrische identiteitskaarten. Op nieuwe identiteitskaarten zullen via de chip ook de vingerafdrukken bewaard worden. Dat viel gisteren te vernemen na een van de voorbereidende bijeenkomsten van de regeringskern van zondag.

Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) is al langer pleitbezorger van zo’n systeem, om de strijd tegen identiteitsfraude op te voeren. De Vlaamse liberalen waren de meest virulente tegenstanders. Toen Jambon het idee vorig jaar lanceerde na een bezoek aan Marokko, haalde Open VLD-vicepremier Alexander De Croo meteen het groot geschut boven. ‘Zijn we plots allemaal terreurverdachten?’

De liberalen draaien nu bij, zij het onder voorwaarden. Zo komt er geen databank met de vingerafdrukken van alle elf miljoen Belgen. De gegevens staan op de chip van de identiteitskaart en blijven daar ook, naar analogie met de internationale paspoorten nu. We zullen ook niet plots allemaal naar het gemeentehuis moeten hollen voor een nieuwe identiteitskaart. Het systeem zou geleidelijk ingevoerd worden, bij elke nieuwe of te vernieuwen kaart.