Monaco voert de forcing voor Tielemans: topcontract ligt klaar
Foto: Photo News

Afscheid nemen met een knal. Dat is wat Youri Tielemans (20) dit weekend wil doen door de titel te pakken op het veld van Club Brugge. Daarna maakt de Anderlecht-youngster werk van zijn toptransfer. Monaco legde hem een contract voor vijf seizoenen voor en Anderlecht is bereid om hem voor 25 miljoen – de duurste transfer ooit uit België – te laten gaan.

Focus houden, dat is wat Youri Tielemans nu moet doen. Als Anderlecht zondag wint op Club is het voor de 34ste keer landskampioen. Een puntje of een nederlaag zou nog niet rampzalig zijn, maar paars-wit wil zo snel mogelijk de kampioenenbeker in de lucht steken. Zeker Tielemans zelf, want die staat voor de transfer van zijn leven. Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck werd ­onlangs op een vliegtuig naar Nice/Monaco gespot, waardoor de duurste transfer ooit uit België nu echt in de maak is.

De Monegasken tonen zich immers bereid om de geëiste transfersom van 25 miljoen euro te betalen, waardoor Tielemans Fellaini van de ­tabellen zal vegen. Everton betaalde in 2008 21,75 miljoen voor hem. Kevin De Bruyne is natuurlijk nog steeds de duurste Belgische speler, hij verhuisde twee jaar geleden naar Manchester City voor 75 miljoen euro.

Op dit moment is er zeker 85 procent kans dat Tielemans na Play-off 1 naar het prinsdom vliegt voor zijn medische tests en dat de overgang snel wordt afgerond. Anderlecht moet zich wel nog akkoord verklaren met bepaalde clausules zoals bonussen en percentage op doorverkoop.

Monaco voert de forcing voor Tielemans: topcontract ligt klaar
Foto: Photo News

Logische ontkenning

Op een persconferentie die de speler gisterenmiddag gaf, werd een ­definitieve deal dan ook nog ontkend, al leek Youri zich eventjes te moeten herpakken. “Of ik al bij Monaco ­getekend heb zoals de Franse pers beweert?”, zei Tielemans. “Neen, nog niet. (snel) Ik heb nog nergens getekend. Zachtjes aan denk ik wel na over mijn toekomst omdat ik enkele voorstellen heb. Maar sowieso focus ik eerst op de ­titel. Of ik het jammer vond dat Monaco de Champions League-finale niet haalde? Neen, dat maakt niet uit.”

Met het oog op de Belgische titelstrijd is het natuurlijk onmogelijk om nu al dieper in te gaan op transfernieuws, want dan gaat alle aandacht daarnaartoe. De entourage van Tielemans stuurde dan ook dezelfde boodschap uit: “Monaco is een serieuze optie, maar er zijn nog geïnteresseerde teams.” Toch lijken Atlético Madrid (nog steeds transferverbod), Lyon en Everton te laat te zullen komen. De Engelsen hebben ondertussen ook Leander Dendoncker op hun lijst gezet.

Monaco voert de forcing voor Tielemans: topcontract ligt klaar
Foto: BELGA