Versnick geen voorzitter Elia
Geert Versnick (Open VLD). Foto: belga
Geert Versnick, ondervoorzitter bij Elia, grijpt naast het voorzitterschap van de raad van bestuur van de netbeheerder. Een gevolg van het mandatenschandaal. De nieuwe voorzitter wordt gekozen tussen Bernard Gustin, ceo van Brussels Airlines, en ex-Philips-topper Rudy Provoost.

Geert Versnick (Open VLD) grijpt naast het voorzitterschap van Elia als gevolg van het mandatenschandaal rond de intercommunales. Het rekenwonder Versnick bleek in het heetst van de publieke verontwaardiging over de vele postjes ook nog eens niet in staat zijn juiste verloning op te biechten.  Hij verloor de steun van zijn partij én zag zich verplicht een punt te zetten achter zijn politieke mandaten. 

Versnick hoopte stilletjes om bij het beursgenoteerde Elia nog wel het voorzitterschap uit de brand te kunnen slepen. Hij baseerde zich daarvoor op een afspraak die hij op zak had en die bepaalde dat de huidige voorzitter Miriam Maes na drie jaar de voorzittershamer zou doorgeven. Maar zowel Open VLD als anderen hebben Versnick kunnen overtuigen dat dit geen goed idee was.

De politiek heeft via de gemeenten de helft van de postjes bij Elia in handen. Dat komt omdat de gemeenten via Publi-T, waar Versnick de voorzitter van is,  de grootste aandeelhouder zijn van de beursgenoteerde netbeheerder. De andere helft van de raad van bestuur bestaat uit onafhankelijke bestuurders.

Op de huidige voorzitter, Miriam Maes, is veel kritiek. De werking van de raad van bestuur van Elia is allesbehalve een toonbeeld van transparantie. 

Politiek is overeengekomen dat Maes vervangen wordt door een nieuwe onafhankelijke bestuurder. Komende dinsdag worden op de aandeelhoudersvergadering twee nieuwe bestuurders voorgedragen bij Elia: Bernard Gustin, de ceo van Brussels Airlines, en Rudy Provoost (ex-Philips en ex-Rexel). Gustin werkte in het begin van zijn carrière bij de consultancygroep Arthur D. Little, waar hij de transportpraktijk leidde. Sinds 2008 is hij aan de slag bij Brussels Airlines, onderdeel van Lufthansa. Eerst als co-ceo, sinds 2012 als ceo. 

Rudy Provoost heeft  een erg internationaal profiel. Hij was jarenlang de nummer twee bij Philips en leidde later de Franse elektronicagroep Rexel. Hij is ook een bruggenbouwer. In Vlaamse politieke kringen heette het dat er een voorkeur was voor Provoost. De MR zou dan weer naar Gustin overhellen. 

Aan het voorzitterschap van Elia zat afgelopen jaar een vergoeding vast van 83.000 euro. Eerder dit jaar verliet Kamerlid Peter Vanvelthoven de raad van bestuur van Elia als gevolg van strengere mandatenregels bij de SP.A na het mandatenschandaal.