Waarom politieke partijen lafbekken zijn, televisie over een meisje dat zelfmoord pleegt een hit wordt, en bomen kappen soms beter is
Volgens minister Joke Schauvliege is biolandbouw niet leefbaar zonder forse ondersteuning. Onze factcheck nuanceert.
Er stonden vorige zondagavond reporters klaar om de rellen te verslaan die ongetwijfeld zouden uitbreken mocht Marine Le Pen president worden. Dus ja, ook wij hebben geleerd van Brexit en Trump, toen we volledig verrast werden. De opluchting over Frankrijk was voelbaar in onze berichtgeving. Macron speelde het ongelooflijke klaar. Maar als een held, neen, zo kwam hij niet in de krant.

1.
Misschien was het echt de ambitie van Joke Schauvliege om niet in de annalen te belanden als ‘de milieuminister die tegen bomen was’. Helaas. Is Natuurpunt echt de grootste netto-ontbosser in Vlaanderen? En zijn bioboeren de nieuwe keuterboeren? Twee factchecks lieten we erop los. En we zochten uit of bos altijd beter is dan bijvoorbeeld heide. Hoe langer hoe meer wordt Schauvliege de minister van voorbije landbouwzaken.

2.
Is bedachtzaamheid het nieuwe goud? Verbijstering aan de Leuvense universiteit. Het retorisch wonderkind Rik Torfs, de publieke en politieke intellectueel die altijd in de eerste linie speelt en graag scoort, moet in de rectorverkiezingen nipt de duimen leggen voor de bedachtzame en teruggehouden man van regels Luc Sels. Kennelijk is terughoudendheid geloofwaardiger.

3.
In Washington zijn de vergelijkingen met Watergate en Nixon niet van de lucht, maar veel is speculatie. Feit is dat Trump de FBI-directeur ontsloeg die het onderzoek leidde dat Trump zijn kop kon kosten. Voortaan is alles mogelijk. Ine Roox, correspondente over de trumpiaanse revolutie, brengt verslag uit.

4.
Nu we het over Trump hebben, komt de associatie met post-truth onvermijdelijk boven. Belgische politieke partijen willen de wet niet toepassen die ze in 2014 zelf hebben gestemd om hun verkiezingsbeloften te laten doorrekenen. Het land is er te ingewikkeld voor, voeren ze aan. Liever beloven ze de hemel zonder tegenspraak. Dat drijft Guy Tegenbos tot de vraag:

5.
‘Als je niet leeft zoals je denkt, begin je te denken zoals je leeft.’ PVDA/PTB wil een zuivere partij zijn, en wil dus leven zoals ze denken. Met een strikt loonplatform voor haar politiek personeel. Die ideologische sterkte is meteen ook een praktische zwakte. Vind maar eens hoogopgeleid personeel tegen een basisloon. Peter De Lobel, correspondent radicalisering in de Wetstraat, brengt verslag uit.

6.
Het is nu al het begrip van de maand, ‘wilde globalisering’. De Europese Commissie bekent deze week dat ze lang ‘het dogma van de vrije handel volgde’, maar dat ze daar nu ‘eerlijke handel’ wil van maken. De wilde globalisering moet een eerlijke globalisering worden. Dogma’s gaan aan het schuiven. Nu nog uitvinden hoe dat kan zonder protectionisme.

7.
Ja, Macron kan een game changer worden. De staat bescheidener maken, het ondernemerschap opwaarderen. Neem het geval van de Whirlpoolfabriek in Amiens die dreigt te verhuizen naar Polen. Macron werd er tijdens zijn campagne uitgejouwd. De dochter van de man die er in de jaren 60 de directeur was, geeft Macron bijzonder interessant advies. Een prachtig inzichtelijk verhaal.

8.
Het is niet dankzij de traditionele promotiemachine van Netflix dat 13 reasons why uitgroeit tot de best bekeken televisieserie. Het is dankzij de jonge kijkers die elkaar op sociale media aanspreken over verhalen die een meisje nalaat na haar zelfdoding. En over waarom en hoe ze zelfmoord pleegt. En door de volwassenen natuurlijk die dat gevaarlijk vinden.

9.
Op de Biënnale van Venetië waren de tentoonstellingen van de Antwerpse antiquair en designer Axel Vervoordt in Palazzo Fortuny vijf edities lang een geheimtip buiten de officiële programmatie. Vervoordt sluit nu af in grote stijl, met prachtwerken en klinkende namen. Kunstenredacteur Geert Van der Speeten, die deze week over de opening van de Biënnale verslag uitbrengt, is onder de indruk.

10.
Er is nog een ander flamingantisme dan dat van leeuwenvlagjes tijdens de Ronde van Vlaanderen, van rechts-economische grondstromen en confederalisme: wat willen we cultureel aan met de autonomie die we hebben verworven? Hoe Vlaming te zijn? Hans Vandevoorde leidt zes historische teksten in van August Vermeylen en Jozef Deleu. Marc Reynebeau herlas ze. Culturele elite is misschien toch niet zo’n scheldwoord.

11.
Jaren bleef Alfred Birney onder de radar. Nu wint hij de Libris Literatuurprijs met een meedogenloze roman over het koloniale verleden van Nederland. Lees vooral dit interview door Maria Vlaar in De Standaard der Letteren. Een ontdekkingstocht die u niet mag missen.