Zuhal Demir gaat de ‘first ladies’ rondleiden in Brussel
Foto: AFP

De Navo-top in Brussel brengt leiders als Amerikaans president Donald Trump, Canadees eerste minister Justin Trudeau en de nieuwe Franse president Emmanuel Macron over twee weken naar ons land. Hun vrouwen worden die dag rondgeleid door staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Zuhal Demir (N-VA).

Op 25 mei komen ministers en presidenten van over heel de wereld samen in Brussel voor een Navo-top. Ook hun vrouwen zullen hen vergezellen. Zuhal Demir, die als staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid ook bevoegd is voor de federale musea, mag onder anderen Melania Trump, Brigitte Macron en Sophie Trudeau rondleiden.

‘Het is toch wel even spannend’, zegt Demir aan VRT. ‘Het zijn mensen die je altijd op televisie ziet. Ik kom uit Limburg en wij Limburgers zijn heel down to earth. Het zal toch een beetje kijken zijn naar die internationale mensen. Ik ga vooral mezelf blijven en zien dat ik vooral niet te fel opval. Ik heb hoge hakken gekocht om Melania en al de rest bij te benen’.

Demir wil vooral de Belgische kunst wereldwijd op de kaart zetten. ‘Ik denk dat het vooral heel belangrijk is dat we ons museum en onze kunsten wereldwijd bekend kunnen maken. Daar ga ik wel wat reclame voor maken, net als voor de Limburgse gastvrijheid. Ik zou graag Limburgse vlaai meenemen, maar ik denk dat dat ongepast zal zijn.’

Welke vrouwen allemaal met hun partner meekomen, is nog niet duidelijk. Ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal aanwezig zijn op de top. Maar of zijn vrouw ook bij de rondleiding van Demir zal zijn, is niet zeker. De Turkse pers schilderde de staatssecretaris niet lang geleden nog af als aanhangster van de Koerdische Arbeiderspartij PKK.

‘Uiteraard zou ik me tegenover haar (Emine Erdogan, red.) op dezelfde manier verhouden als tegenover alle anderen. Ik ben staatssecretaris en we zullen dat doen naar alle beleefdheid en wederzijds respect. Ik ben een heel vriendelijke dame en ik zal daar vooral mezelf zijn. Ik zal daar geen politieke uitspraken doen,’ aldus Demir nog aan VRT.